Промена за купце електричне енергије на отвореном тржишту

Да ли ће од почетка наредне године мали комерцијални купци електричне енергије у Србији, који троше до 350 мегават-сати струје годишње, плаћати више цене струје, како се могло чути у неким медијима, за сада се не може рећи.
Trafo stanica Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ипак, будући да је ове године цена електричне енергије на берзама виша него лане, могућност да до поскупљења дође постоји. Да ли ће се то и десити, и у којем проценту, у ЈП „Електропривреда Србије” указују на то да су за комерцијалне купце цене део уговора и нису јавне и да цене електричне енергије зависи од више чинилаца – укупно уговорене количине, редовности плаћања, рокова плаћања, односа утрошене електричне енергије по тарифама.

У ЕПС-у кажу да је тржиште електричне енергије у Србији почело да се отвара од 2013. године и од 1. јануара 2015. сви купци могу да бирају снабдевача. Из тог предузећа истичу и да на отвореном тржишту цене нису регулисане и да су подложне променама. Кретање цена струје на берзама утиче на цене за купце у оба смера, и када је реч о расту, и када је реч о паду. Берзанске цене директно су утицале на комерцијалне купце у Србији  тако да су приликом уговарања испоруке за 2017. годину цене биле и преко десет одсто ниже него за 2016.


Цена зависи од понуде и тражње

Законом о енергетици предвиђено је право свим купцима да слободно бирају свог снабдевача на тржишту електричне енергије. Истим законом установљено је и слободно одређивање цена електричне енергије, осим у случајевима где је законом другачије уређено, као што је гарантовано снабдевање, на које имају право домаћинства и фирме с потрошњом до 30.000 кикловат-сати годишње. У том смислу, и цене електричне енергије се за крајње купце, који се слободно снабдевају на отвореном тржишту, одређују по тржишним принципима, у складу с понудом и тражњом и кретањима на берзи.


Из ЕПС-а кажу да је у односу на лањске цене струје, ове године евидентан њихов раст, што је последица осцилација на берзама електричне енергије. Директан утицај на скок велепродајних цена електричне енергије на берзама имали су значајно сушан и хладан период у првом кварталу године, а то је и разлог промена цена за купце који се снабдевају струјом на отвореном тржишту. Тако су у региону и у Западној Европи у 2017. години велепородајне цене бележиле историјске максимуме, цена на мађарској берзи електричне енергије за 2018. годину је на рекордном нивоу, док је на европској берзи највиша још од 2014. године. Из тог предузећа указују и на то да се, с обзиром на тренд раста цена и осталих енергената на тржишту, може очекивати да ће се и тренд повећања цена електричне енергије у наредном периоду наставити.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести