Раст акција на Вол Стриту након изјава председника ФЕД-а

ЊУЈОРК: Цене акција на Вол Стриту расту данас, при чему је општи индекс С&П 500 у успону за најмање 1,5 посто по трећи пут у последњих пет дана, након што је председник Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел изјавио да је привредни раст САД довољно снажан да издржи повећање камата.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Пауел је истовремено поручио да ће се повлачење програма подстицаја спроводити разборито, истичући да се став о потреби укидања пандемијских мера подршке привреди није променио, али да ће ФЕД „пажљиво поступати”, преноси агенција "Блумберг".

Шеф ФЕД-а је напоменуо да је склон да подржи повећање референтне камате за четвртину процентног поена на седници овог месеца и да је отворен за „низ повећања стопе“ током 2022.

Његове примедбе подстакле су раст акција на Вол Стриту, при чему су предњачиле акције финансијских и производних компанија које су укључене у референтни индекс америчке берзе.

Индекс који прати цене предузећа с малом капитализацијом, Расел 2000, порастао је за више од 2,0 одсто.

Принос на двогодишње државне обвезнице САД, који је осетљивији на непосредне политичке потезе -- кретао се близу 1,5 посто.

Према подацима са портала oilprice.com, који прати кретање цена "црног" злата" у реалном времену, америчка WТИ нафта се тренутно тргује на нивоу од 110 долара по барелу, а европска нафта Брент за 112 долара.

Председник ФЕД-а из Сент Луиса, Џејмс Булард, позвао је на „брзо повлачење прилагодљиве монетарне политике“ и нагласио да то треба учинити подизањем камата и уравмотежењем биланса стања или се ризикује урушавање кредибилитета централне банке.

Његов колега из Чикага Чарлс Еванс рекао је да је монетарна политика тренутно "недговарајућа" и да је треба прилагодити тако да више нагиње ка неутралности.

Бивши амерички министар финансија Лоренс Самерс оцено је, пак, да ће следећу рецесију у САД вероватно изазвати ФЕД, који „много касни“ што ће резултирати тиме да ће на крају морати да пооштри политику јаче него што се на финансијским тржиштима тренутно предвиђа, наводи "Блумберг".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести