Рубља ојачала према долару за 0,6% на Московској берзи

МОСКВА: Руска рубља је ојачала према долару на јутрошњем трговању, према евру је склизнула, а цене државних обвезница су достигле највиши ниво од 21. фебруара због очекивања да ће централна банка ускоро поново снизити референтну каматну стопу.
rublja/YT
Фото: Youtube Printscreen

Рубља је, на трговању у 7:38 часова по средњоевропском времену, порасла за 0,6 посто у односу на долар на 79,30 рубаља, док је према евру ослабила за 0,2 процента на 83,97 рубаља за евро, након што је у понедељак накратко достигла највећу вредност према јединственој валути од 8. априла, од 82,60 рубаља, преноси Ројтерс.

Кретање рубље је, како наводи британска агенција, вештачки ограничено одлуком о контроли капитала коју је Русија увела крајем фебруара као одговор на удар који су њен финансијски сектор и економија претрпели услед западних санкција без преседана.

На тржишту обвезница, где нерезидентима од краја фебруара није дозвољено да продају те хартије, принос на руске 10-годишње референтне обвезнице пао је на 10,36 посто са нивоа од око 11,6 процената претходне недеље.

Гувернерка руске централне банке Елвира Набиулина изјавила је у понедељак да ће монетарне власти радити на повећању доступности кредита привреди, најављујући да ће размотрити и смањење своје кључне стопе са садашњег нивоа од 17 одсто на наредном састанку одбора 29. априла.

Руски берзански индекси су данас у паду. Индекс МОЕX базиран на рубљама пао је за 1,4 посто на 2.310,3 поена, на ниво који је последњи пут виђен 25. фебруара, због чега је централна банка тада обуставила трговање на берзи скоро месец дана.

Доларски индекс РТС ослабио је за 1,0 проценат на 916,2 поена.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести