Сбербанци 40 одсто власништва у Агрокору?

ЗАГРЕБ: Званични Загреб је близу нагодбе о Агрокору, извештавају хрватски медији, након што се други човек Сбербанка, Максим Полетајев, у уторак састао с премијером и председницом, Андрејем Пленковићем и Колиндом Грабар Китаровић. 
sberbanka logo
Фото: Tanjug

Како се процењује, нагодба се могла догодити до краја месеца, а Сбербанку би припало 40 одсто власништва Агрокора.

Након састанка у влади, наиме, Полетајев је рекао је да су близу компромиса у постизању нагодбе, да је дошло до драматичне промене ситуације те да ће Сбербанк задржати свој удео у Агрокору, али колики би он могао бити желео да каже.Полетајев верује да би нагодба могла бити до краја месеца.

Новинар Јутарњег листа Френки Лаушић рекао је данас у емисији “Отворено” регионалне Н1 тв, да је, према информацијама учесника тог састанака у Банским дворима, Полетаев упутио неколико порука - да ће садашњи повереници будући власници Агрокора остати минимално две године, да ће Агрокор остати читав, а након 3-4 године ће се продавати. Приликом продаје ће се консултовати влада.

Лаушић је у Јутарњем листу објавио и да је Полетаев испричао да су у Сбербанци били изненађени када је оснивач Агрокора Ивица Тодорић у фебруару прошле године у  Москви саопштио да му је потребно додатних 100 милиона евра, јер их је раније уверио да је рефинансирањем кредита из новембра 2016. решио проблем ликвидности.

Полетаев се тада, наводи се, лично заложио за одобрење тог кредита. 

На састанку у Загребу у среду поручио је и да сви морају сносити део губитака те да Тодорић мора бити процесуиран поред хрватским судовима. 
Сбербанк ће имати 40 одсто власништва у Агрокору, рекао је Полетаев, који се састао и са члановима Удружења добављача, преноси ХРТ.

Из кабинета хрватске председнице, након разговора с Полетајевим саопштено је да је он Колинди Грабар Китаровић предочио виђење Сбербанка у вези са постизањем нагодбе за Агрокор, истакавши преданост Сбербанка дугорочном останку у овој фирми и дијалогу с кључним партнерима.

Председница је указала на значај постизања нагодбе за очување стабилности хрватске привреде и радних места, с чиме се је први заменик председника Управе Полетајев сложио.

Председница је посебно апеловала да се у поступку нагодбе води рачуна о интересима свих добављача и изнађе што правичније решење за све.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести