Скок светских цена хране, први у пет месеци

РИМ: Светске цене хране су у октобру порасле први пут у последњих пет месеци, подстакнуте поскупљењем шећера и житарица, саопштила је данас Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Ценовни индекс, ког израчунава ФАО а који мери месечне промене цена корпе производа (житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера), износио је прошлог месеца у просеку 172,7 поена, што је за 1,7 одсто више у односу на претходни месец и за 6,0 одсто више у односу на исти период прошле године, преноси агенција Ројтерс.

У ФАО предвиђају да ће производња житарица током 2019. године износити 2,70 милијарди тона, што је нешто ниже у односу на последњу прогнозу, али за 1,8 одсто више у односу на ниво из 2018. године.

ФАО индекс цена шећера скочио је у октобру за 5,8 одсто у односу на септембарски ниво, углавном због очекиване слабије понуде у овој години услед великог смањења производње шецћера у Индији и на Тајланду.

Индекс цена житарица је порастао за 4,2 одсто, биљног уља за 0,5 одсто, а меса за 0,9 одсто. Насупрот томе, индекс цена млечних производа пао је у октобру за 0,7 одсто.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести