Срби радо купују акције Сименса, Адидаса, Фејсбука...

Уложити новац у Србији, а ни у свету није лако. До пре које седмице биткоин је био опција која обећава изнад свега добар приход.
berza
Фото: Epa (Jeon Heon-Kyun)

Међутим, већ неко време биткоин бележи пад јер се најпознатија крипто валута сурвала са 20.000 на 7.300 долара за виртуелни новчић. За оне који у Србији желе да улажу има неколико опција. Камате на штедњу у Србији су и више него скромне. Што се тиче улагања у злато за већину грађана то је скупо, док је улагање у сребро повољније, али је питање колико је исплативо на дуге стазе.

Када одлуче да уложе новац наши људи најчешће бирају акције проверених страних компанија. Оне се, преко брокеских кућа, код нас могу купити лако.

250 динара  у Србији грам лом сребра

- Откако су камате на банкарске кредите пале често нам се јављају људи који су спремни да уложе од 10.000 евра па навише у акције - објашњава брокер Вуко Драговић из куће Илирика инвестмент одељење у Београду. - Најчешће бирају деонице великих немачких комапнија попут “Сименса” и “Адидаса”. За акције познатих америчких компанија, попут Фејсбука и Амазона, такође има интересовања. Америчке  деонице су скочиле од доласка у Белу кућу председника Доналда Трампа.

2.500–3.000 динара грам злата плаћају у златарама

Када дођу кризне године онда је најбоље уточиште улагање у злато. Цена за грам овог племенитог метала, код нас, зависно од финоће, износи од 2.500 до 3.000 динара. Више га продају они који га имају због тешке материјалне  ситуације него што га купују они који би да улажу у нешто сигурно. У случају да новац затреба злато је теже продати. Код нас се тек оснивају куће које ће трговати инвестиционим златом.

Цене сребра су се претходних година често мењале. Данас се сребро, такозвано лом, у Србији откупљује за 250 динара за грам, а пре шест година ова куповина је била дупло скупља. У време када је цена сребра била виша овај племенити метал коришћен је у производњи старих типова мобилних телефона, што сада више није случај. Зато је и питање да ли се исплати данас купити  сребро па чекати да цена порсте.


Тацне су посребрене

Предмети од злата и сребра могу се код нас продати у залагаоницама и јувелирницама. Откупљују се сребрни накит и посуђе. Нажалост, многи који донесу сребрнину на процену се разочарају. Предмете попут тацни и прибора за јело откупљивачи прво шаљу на проверу квалитета. Након те анализе често се установи да поменути предмети нису од сребра већ су само превучени танким слојем овог пелеменитог  метала. Има на њима неколико грама сребра, а не исплати се то скидати.


-Тешко је данас проценти како ће се цена тог племенитог метала кретати убудуће. Сребро је артикал чије цена зависи од тога колико се користи у индустирји као и бакар - каже консултант за страна улагања Милан Ковачевић. - То значи да цена може знатно да се повећа али и да падне испод садашњег нивоа.

За оне који би да зараде више него што доноси  скромна банкарска камата на штедњу у Илирика инвестмент имају савет.

- Ту важи изрека - не сва јаја у исту корпу, односно најбоље је новац поделиити. Део уложити у акције, део у племените метале, а део оставити као улог у банци - каже Драговић.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести