Српске компаније у плусу 120 милијарди динара

НОВИ САД: Прошлогодишњи опоравак српске привреде утицао је и на пословање економских целина, закључак је Агенције за привредне регистре након разматрања података из консолидованих годишњих финансијских извештаја за 2016. и 2015. годину, које су матична правна лица доставила том државном органу да би оценио економске целине у привреди Србије.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

По АПР-овом извештају, прошле године позитивно је пословале 499 целина, а с губицима 132.

АПР је навео да су у Србији прошле године укупно пословале 634 економске целине, при чему су консолидовани финансијски извештаји обрађени за 631, у оквиру којих су матична правна лица контролисала укупно 1.839 зависних и придружених правних лица. Констатује се да је лане настављена теденција смањења броја економских ентитета па је економских целина 17 мање, а зависних и придружених правних лица 76. Истовремено, и број запослених је 5.091 мањи, тако да су економске целине у Србији, по подацима АПР-а, прошле године запошљавале 299.617 радника.

По АПР-овом извештају, прошле године позитивно је пословало 499 целина, а с губицима 132

Обим пословних активности свих економских целина у Србији прошле године већи је 5,2 одсто, уз остварене укупне приходе у висини од 3.440,3 милијарди динара, као и позитиван нето резултат од 120,5 милијарди, који је двоструко увећан у односу на 2015. Профитабилно је пословало 499 економских целина, а нето губитак забележен је код 132. У извештају АПР-а као предузећа с највећим нето добитком у 2016. годину издвајају се ЈП ЕПС Београд, НИС АД Нови Сад, „Телеком Србија” АД Београд и „Теленор” ДОО Београд. Интезиван раст профитабилности прошле године настављен је и на нивоу Групе „Суноко” ДОО Нови Сад, која је исказала 54,1 одсто већи нето добитак, од 6,7 милијарди динара.


„Делта”, МК...

С највећим бројем повезаних правних лица у прошлој години истичу се, наводи АПР, четири економске целине: „Делта холдинг” ДОО Беогад, „МК група” ДОО Београд, Индустрија меса „Матијевић” ДОО Нови Сад и „McCann group” ДОО Београд.

Свака од тих компанија има по 29 зависних правних лица.


При томе, пословни приходи у тој компанији забележили су још израженији раст од 81,1 одсто и износили су 27,1 милијарди динара. Веома висок добитак – чак 366,2 одсто, евидентиран је и код АД „Имлек” Београд – Падинска Скела, као и целина „Таркет” ДОО Бачка Паланка и „Бал паковања Европа” ДОО Београд, које су оствариле раст нето добитака од 232,7, односно 185,3 одсто.

Међу економским целинама које су исказале негативне резултате пословања у извештају АПР-а наводи се „Молсон цоорс сер” ДОО Апатин, РТБ „Бор”, „Викторија група” АД Београд, „Свислајон група” АД Нови Сад. АПР истиче и да је прошле године највећи укупан привредни губитак у домаћој привреди забележен у ЈП „Србијагас” Нови Сад, уз напомену да се то предузеће издваја и по високим пословим приходима оствареним 2016. године.

Исказало је нето добитак од 1,7 милијарду динара, за разлику од 2015. године, када је пословало с губитком од 0,4 милијарди динара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести