Српски привредници први пут на Сајму привреде у Приштини

БЕОГРАД:  Више од 150 српских привредника из 70 компанија, учествоваће од 18. до 21. априла на Међународном сајму привреде у Приштини, најавио је данас председник ПКС Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

У организацији ПКС, на штанду од 360 метара квадратних, први пут ће се на том сајму представити потенцијалним партнерима са косовског тржишта и из других економија региона, спрске фирме које су чланице ПКС из свих индустрија: од прехрамбене, преко металске, машинске и електро, дрвопрерађивачке, фармацеутске, хемијске, текстилне, до грађевинске, али и из сектора услуга - трговине, ИТ и телекомуникација.

Готово сви излагачи су микро, мала и средња предузећа, а више од 50 их је из разних прерађивачких сектора. Наступ наших компанија организује ПКС у оквиру сарадње са Привредном комором Косова, која ће за излагаче сајма уприличити директне Б2Б разговоре са потенцијалним партнерима за трговину, заједничке наступе, улагања и друге пословне аранжмане.

"Дакле, веома је велико интересовање наших компанија из најразличитијих сектора", рекао је Чадеж Тањугу.

Према његовим речима, интересовање наших произвођача за наступе на приштинским сајмовима и пословање на косовском тржишту је све веће из године у годину.

Истиче Чадеж да је посебно важно то што овог пута са ПКС на сајам у Приштини иду углавном мања и средња предузећа како би виделе какве су пословне приликее и да се виде са потенцијалним партнерима.

"Од њиховог заједничког става и проналажења заједничких интреса ће зависити да ли ће направити посао или не. Не идемо ми тамо да би само нешто продали већ и да би и неки партнер доле нешто зарадио. Нисмо оцекивали да ће бити овако велико интересовање".

Како каже, ПКС помаже и великим компанијама када је реч о том тражишту, али оне углавном већ имају устаљење канале комуникације са косовским привредницима.

Подсећа да је ПКС ће три године заредом била присутна са привредницима на сајму пољопривреде у Приштини и да је њихов број повећаван за око 20 годишње и да сада има око 50 компанија из Србије које излажу.

"Ево сад на овом сајму опште привреде имамо 70 компанија и 150 пријављених привредника", додао је Чадеж.

Он наводи да се, иако на том сајму учествујемо први пут, место више на штанду ПКС тражило се још пре месец дана.

Томе су, осим близине тржишта, што је посебно важно за мање компаније, допринеле и заједничке активности две коморе на повезивању пословних заједница и отклањању препрека за привређивање, али и позитивна искуства наших компанија које су у протекле три године учествовале на јесењем сајму пољопривреде у Приштини.

Веће компаније које су међу првима учествовале на пољопривредном сајму, по речима Чадежа оствариле су значајне контакте, договориле послове и увелико послују на овом тржишту, а подстакнуте њиховим искуствима наредних година кренула су и мала и средња предузећа. 

"Најновије анализе ПКС показују да је свака друга компанија која је учествовала на пољоприведном сајму у Приштини у септембру 2016. и 2017, прошле године повећала продају на косовском тржишту, што потврђује и растући промет у трговини који се приближава износу од пола милијарде евра годишње", напомиње Чадеж.

Своју понуду на сајму привреде у Приштини од 18. до 21. априла представиће, осим произвођача прехрамбене робе - хране и пића (од чајева, зачина, супа, преко смрзнутих пецива и бурека, прерађеног и конзервисаног воћа и поврћа до воде, безалкохолних пића и воћних ракија), овога пута најбројније фирме које производе најразноврсније металне и електротехничке производе, машине, уређаје и опрему.

Потенцијалним купцима ове компаније нуде: пумпе, трансформаторе, дестилациону и опрему за енергетску ефикасност, болничку инсталациону технику, сензорске славине, тушеве за базене и плаже, машине за руднике, каменоломе и грађевинарство, конструкције од метала и кованог гвожђа, ваге, сита и филтере, жичане опруге и душеке, котлове за централно грејање, стубове за јавно осветљење, мобилну телефонију и далеководе, металне производе од инокса, соларне колекторе и системе, комунална возила...

На приштинском сајму привреде представиће се и дрвопрерађивачи - произвођачи намештаја, столарије, плоча, фурнира и подова, пелета, и текстилне фабрике - чарапа, одеће и обуће за децу и одрасле и индустријског текстила. Међу излагачима су и произвођачи хемијске робе, као што су средства за одржавање хигијене или дезинфекцију, затим производа и амбалаже од пластике и хартије, козметичких и медицинских препарата и средстава... 

На штанду ПКС излажу грађевинске и пројектантске компаније и индустрија грађевинског материјала, фирме које се баве консалтингом, инжењерингом и трансфером технологија у кондиторској и пекарској индустрији, инжењерским и техничким пројектовањем и саветовањем, телекомуникацијама, рачунарским програмирањем, графичким услугама, едукацијом запослених у образовању и израдом веб апликација за потребе образовних установа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести