Странци запослили 20.000 радника

Србија се први пут нашла на листи „топ-15” земаља у Европи по броју страних директних инвестиција, што је, по оцени председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, јак сигнал глобалним инвеститорима.

Прошле године наша држава је привукла 118 страних директних инвестиција, што је чак 157 одсто више у односу на 2016. То јој је омогућила да напредује осам места на ранг-листи Европе по броју страних директних инвестиција.

„Када се нађете на листи међу првих 15 земаља по привлачењу страних директних инвестиција, то не може да се не примети“, оценио је Чадеж.“ Јер, то значи пре свега видљивост наше земље за све инвеститоре у глобалној економији.“

По подацима ревизорке куће „Ернст и Јанг”, број пројеката страних инвестиција у Србији у прошлој години већи је 157 одсто, а уз помоћ страних инвестиција отворено је 20.000 нових радних места. Тако је Србија иза себе оставила Мађарску, где је лане било 116 страних директних инвестиција и отворено 17.017 радних места. Наши подаци показују да је током прошле године у Србију по том основу стигло 2,41 милијарде ера, чиме се она сврстала на прво место у региону по броју страних улагања. Удео страних инвестија у БДП-у повећан је прошле године на 6,6 одсто.

Овогодишње истраживање те ревизорке куће показало је да су земље Централне и Источне Европе и даље привлачиле више директних страних инвестиција од Западне Европе и земаља чланица ЕУ. Да је то тако, потврђује и податак да се Русија нашла на петом месту и да је забележила стопу раста директних страних инвестција од 16 одсто.

Но, најважније је то да је прилив страних директних инвестиција настављен и у овој години. Наиме, по подацима Министарства финансија, у прва два месеца ове године износио је 401 милион евра.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести