Стрмоглави пад нафте због мутираног коронавируса у Британији

ЊУЈОРК: Цене нафте забележиле су данас највећи пад у последњих седам недеља, пошто су се инвеститори разбежали са тржишта јер мутирани вирус ковид-19, који је откривен у Великој Британији, прети још већим затварањима широм Европе.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Цена фјучерса северноморске нафте Брент срушила се испод 50 долара за барел, при чему је у једном тренутку током трговања потонула за скоро 6,0 процената, јавља "Блумберг".

Више од 16 милиона Британаца сада приморано је да остане код куће након што је у Лондону и на југоистоку Енглеске на снагу ступило потпуно закључавање. Неке европске земље су истовремено обуставиле саобраћај са Великом Британијом, а Француска је зауставила карго транспорт до Енглеске на 48 сати.

То је подгрејало страховања да би нови талас ограничења кретања могао да буде уведен у целом региону, што би се негативно одразило на опоравак глобалне потрошње "црног злата". Јачи долар је такође смањио атрактивност робе као што је нафта, чија се вредност изражава у америчкој валути.

Цена Брента за фебруарске испруке пала је за 4,9 процента, на 49,68 долара за барел на трговању у Лондону, након што је у петак закључена у плусу од 1,5 посто.

Обим трговања Брентом, који важи за глобалну референцу на тржишту нафте, био је на дневном нивоу више него двоструко већи од просека за ово доба године у последњих 10 дана.

Америчка WТИ нафта за јануарску испоруку, чије уговарање истиче данас, стропоштала се за 5,1 одсто, на 46,59 долара за барел.

Група ОПЕК+ ће брже реаговати на промене и заузети прагматичнији приступ према дешавањима на тржишту нафте захваљујући убрзању распореда својих месечних састанака, саопштиле су Русија и Саудијска Арабија током викенда. Ова групација ће већ 4. јануара разматрати да ли у садашњим тржишним околностима треба да повећа производњу за 500.000 барела дневно, како је раније најавила, наводи њујорршка агенција.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести