Суноврат биткоина: За пет дана изгубио трећину вредности

ЛОНДОН, ТОКИО: Биткоин је пао испод 13.000 долара, изгубивши за само пет дана готово трећину вредности, тако да је дигитална валута на путу да забележи најгору трговачку седмицу од 2013. године, након вртоглавог успона до рекордног нивоа од близу 20.000 долара у недељу, јавља Ројтерс.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Вредност најпознатије криптовалуте је од почетка године порасла 20 пута, попевши се са нешто испод нивоа од 1.000 долара на чак 19.666 долара на луксембуршкој Битстамп берзи у недељу и на преко 20.000 долара на другим берзама.

Међутим, ова дигитална валута је од тада губила вредност сваког дана, а њено клизање наниже се посебно убрзало данас, с обзиром на то да се на данашњем трговању на Битстампу спустила на ниво од 12.560 долара, што је дневни пад од готово 20 процената. 

Будући да се вредност ривалских криптовалута топила заједно с биткоином, укупна процењена вредност крипто-тржишта се срозала на 480 милијарди долара са нивоа од близу 650 милијарди долара само дан раније, према подацима са вебсајта компаније “Coinmarketcap“.

Ипак, друге дигиталне валуте су почетком седмице бележиле известан раст, а многи тржишни посматрачи кажу да су инвеститори који су осетили да је цена биткоина пренапрегнута почели да прелазе на друге крипто новчиће.

Етереум, друга криптовалута по тржишном уделу, порастао је скоро на 900 долара почетком недеље са нивоа од око 500 долара недељу дана раније.

Рипл, трећа највећа дигитална валута је од понедељка учетворостручила своју цену, наводи Ројтерс, не прецизирајући колико он сада кошта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести