Светске берзе у благом успону, опрез ограничио раст индекса

ЛОНДОН: Индекси на светским берзама су наставили данас успон, али ограничен, услед опреза инвеститора везаног за истицање програма привредних подстицаја у Сједињеним Државама и забринутости у погледу штете коју ће глобална економија претрпети од наставка пандемије Ковид-19.
berza
Фото: pixabay.com

Наде у опоравак вођен мерама подстицаја спласнуле су након што је амерички министар финансија Стивен Мнучин изјавио да ће кључни корона програми Федералних резерви о позајмицама за подршку предузећима и локалним владама истећи до краја 2020. године.

Раст случајева корона вируса пригушио је тржишни сентимент, при чему је Калифорнија најавила нов полицијски час у настојању да обузда растући број инфекција, Јапан се суочава са трећим таласом вируса, а неки делови Европе су већ под режимом недавно обновљених мера ограничења.

Светска трговинска организација је саопштила да ће опоравак глобалне трговине, који је забележен у трећем кварталу након ублажавања мера закључавања, успорити у периоду до краја 2020. године.

Паневропски индекс СТОКС 600 забележио је данас раст од 0,4 посто, пошто су се европски инвеститори фокусирали на праћење сигнала о напретку вакцине против Ковида, извештава Ројтерс.

Европска унија би могла да издвоји више од 10 милијарди долара за куповину више стотина милиона доза вакцине коју су развили Фајзерр-БиоНТек и КјуреВак, изјавио је британској агенцији један званичник ЕУ укључен у преговоре.

Глобални индекс акција МСЦИ ојачао за 0,2 процента и на путу је да забележи трећу недељу раста заредом.

Индекс фјучерса Њјујоршке берзе С&П 500 није бележио промене, док су фјучерси у индексној корпи Дау Џонс пали за 0,1 проценат, поништивши добитке остварене током ноћашње снажне трговинске сесије на Вол Стриту.

Наиме, сва три главна америчка берзанска индекса су прошле ноћи скочила после изјаве лидера демократске мањине у Сенату Чака Шумера да је шеф републиканске већине Мич Меконели пристао да обнови разговоре о изради новог пакета фискалних олакшица.

У Азији, јапански индек Никеи је посрнуо за 0,4 одсто, под утицајем информација о скоку броја новозаражених корона вирусом у земљи на рекордан ниво, док су кинеске акције ојачале 0,3 процента.

На валутним берзама, доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према главним ривалима, стагнира на 92,20 поена, дан након што је преко ноћи прво склизнуо па поново почео да расте након отвараја европских тржишта.

Евро се тргује према долару на нивоу од 1,18705 долара, и на путу је да недељу закључи са малим добитком у односу на прошлу седмицу.

На робним тржиштима, цене нафте су се стабилизовале и опоравиле после јучерашњег пада.

Америчка WТI нафта за испоруку у јануару ојачала је за 0,5 посто на 42,09 долара за барел, а цена северноморске нафте Брент је порасла за 0,7 процената на 44,51 долара.

Цена злата је склизнула за 0,1 одсто на 1.866,19 долара за унцу, преноси Рoјтерс.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести