Тим Кук добио ове недеље акције Епла вредне 750 милиона долара

ЊУЈОРК: Главни извршни директор Епла Тим Кук добио је ове седмице више од пет милиона акција компаније, а већину је одмах продао за преко 750 милиона долара, према поднеску достављеном Комисији за хартије од вредности (СЕЦ), који је објавио Епл.
epl
Фото: pixabay.com

Ова транша акција је последња у оквиру пакета о надокнади који је Кук постигао са компанијом пре 10 година када је преузео дужност генералног директора Епла, преноси ЦНБЦ.

Прошле године се договио о новом пакету компензација у форми тзв. ограничених деоничких јединица, које се издају само запосленима за нека достигнућа у раду или након одређеног периода проведеног у компанији. Нови пакет ће трајати до 2026.

Те акције немају опипљиву вредност пре истека рока утврђеног компензационим пакетом, након којег запослени стиче право располагања њима по сопственом нахођењу, што значи да може и да их утржи.

Кук је добио највећу могућу количину акција на коју има право према споразуму из 2011, што је било условљено учинком Еплових акција у односу на друге компаније листиране у индексној корпи С&П 500.

Епл је у самом врху међу америчким компанијама са укупним повратом на капитал деоничара од 191,83 посто у последње три године, што га позиционира на 13. место међу 442 компаније, према поднеску Комисије за хартије од вредности.

Од када је Кук постао главни извршни директор 2011. године, акције Епла су порасле за више од 1.200 процената.

Раније ове недеље, Кук је донирао неименованој добротворној организацији Еплове акције у вредности од скоро 10 милиона долара, према поднеску СЕЦ -а.

Он је раније изјавио да ће целокупно своје богатство донирати у добротворне сврхе.

Представник Епла није одговорио на захтев ЦНБЦ-а за коментаром.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести