Тону берзе у Персијском заливу, Арамко пао 1,7%

РИЈАД: Тржишта дуга и акција у земљама Персијског залива су потонула данас, а у паду је саудијска валута ријал, након колапса фјучерса америчке WTI нафте на испод нула долара за барел, услед плиме понуде и осеке тражње до које је довела пандемија корона вируса.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Индекс саудијске берзе Тадавул, ТАСИ, изгубио је 1,5 одсто вредности на отварању трговања, а акција нафтне компаније Арамко је пала за 1,7 посто, јавља Ројтерс.

Вредност акција на берзи у Дубаију, мерена индексом DFMGI, ослабила је за 1,4 процента, индекс берзе у Абу Дабију, АДИ, склизнуо је за 0,5 одсто, а кувајтски БКП је регистровао пад од 2, процента.

Трошкови осигурања од потенцијалног неизмирења Саудијске Арабије - једног од водећих светских извозника нафте - благо су порасли на 168 базних поена у односу на јучерашњи ниво од 166 поена, према подацима лондонске компаније за финансијске информације, ИХС Маркит.

У односу на прошлу недељеу цена осигурања је Судијској Арабији повећана за 13 базних поена.

Вредност обвезница деноминованих у америчким доларима, које су емитовали Саудијска Арабија, Оман и Бахреин, смањила се између 0,5 и два цента, док је Арамкова корпоративна хартија од вредности која доспева 2049. године пала за готово један проценат, показују подаци финансијске агенције Рефинитив.

Мохамед Али Јасин, главни директор за стратегије у компанији Ал Даби Кепитал из Абу Дабија, каже да су снажна превирања на тржишту нафте углавном заснована на сентименту тржишних актера.

„Људи не схватају зашто се ово догодило тако ођедном... Да ли је то цена по којој владе морају да продају нафту? Одговор је не, али бидхе потребно неко време да то схвате", додаје он.

Саудијски ријал је пао на терминском тржишту у односу на долар. На спот тржишту је везан за америчку валуту на нивоу од 3,75 ријала за долар, па банке често користе терминско (forward) тржиште за заштиту од ризика, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести