Унца злата 1.943 долара, берзе мешовите

ТОКИО: Цена злата винула се данас на историјски највиши ниво услед појачане тражње узнемирених инвеститора за племенитим металима због погоршања дипломатских односа између Кине и САД, док је расположење на тржиштима акција било мешовито уочи објаве компанијских извештаја о пословању.
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

Процењује се да европске акције надокнадити данас део снажног пада који је забележен у петак, будући да је термински индекс ЕуроСтокс 50 ојачао јутрос за 0,2 процента, преноси Ројтерс.

Акције на азијским берзама имале су мешовито кретање.

Тајвански произвођач полупроводника ТСМЦ скочио је за 10 посто, охрабривши раста вредности акција још неких технолошких компанија у региону, што се одразило на пораст ширег азијско-пацифичког индекса МСЦИ, без јапанских акија, за 0,4 процента.

Узлет цене акција ТСМЦ-а уследио је након што је амерички ривал Интел најавио могуће одустајање од производње сопствених компоненти због знатног кашњења у реализацији плана развоја своје најновије технологије.

На кинеским тржиштима акција је ентузијазам спласнуо, мада је индекс најликвиднијих акција ЦСИ300 ипак забележио незнатнин опоравак од 0,1 одсто у односу на велики губитак који је регистровао у петак.

На неуједначеном трговању на Вол Стриту, индекс фјучерса С&П500 је порастао за 0,4 одсто, док је индекс јапанске берзе Никеи пао за 0,5 посто.

Глобалне акције су почеле да посустају крајем прошле недеље након што је Вашингтон наложио затварање кинеског конзулата у Хјустону, након чеге је Кина узвратила истом мером затварајући амерички конзулат у Ченгдуу.

Истовремено, цена злата је скочила за 1,6 посто на рекордних 1.943 долара по унци, надмашивши претходни највиши ниво из септембра 2011, пошто су се инвеститори окренули улагању у сигурну имовину због америчко-кинеских тензија.

Расту вредности жутог метала помаже и агресивно монетарно ублажавање широм света којем владе прибегавају због пандемије корона вируса која је гурнула светску привреду у рецесију.

Наде у брз економски опоравак САД-а су избледеле јер болест Ковид-19 не показује знаке успоравања, што значи да би највећа економија света могла да капитулира ако не буде нове финансијске подршке владе, с обзиром на то да неке раније мере помоћи, попут повећаних бенефиција за незапослене, истичу овог месеца.

Инвеститори се надају да ће у Конгресу САД бити постигнут договор о новом пакету помоћи пре почетка летње паузе, иако постоје неке спорне тачке, међу којима су обим подстицаја и повећање накнада за незапослене.

Амерички министар финансија Стив Мнучин рекао је да ће пакет садржати повећана средства за незапослене којима ће бити компензован износ њихових плата до 70 процената.

Забринутост због америчких економских изгледа такође врши притисак на долар. Доларски индекс је пао за 0,4 посто на најнижи ниво у скоро две године.

Евро је, с друге стране, ојачао за 0,4 процента, на 1,1697 долара, достигавши 22-месечни максимум, пошто је европски споразум о фонду за опоравак прошле седмице подигао расположење улагача према валути еврозоне.

У односу на јен, долар је склизнуо за 0,5 одсто, на 105,605 јена, на најнижи ниво у последња четири месеца, док се британски фунта попела на четвороипомесечни максимум од 1,2832 долара.

Цене нафте су се кретале у уском распону, при чему су фјучерси северноморске нафте “брент” склизнули за 0,05 процената на 43,32 долара по барелу, а фјучерску америчке WTI нафте су остали на непромењеном нивоу од 41,29 долара за барел.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести