Врели талас девастирао поља пшенице у Европи, цене полетеле

ПАРИЗ, МОСКВА, ХАМБУРГ: Екстремно топло време девастирало је поља пшенице широм северне Европе, док је комбинација сувог времена и екстремних киша у региону Црног мора срезала процене производње, проузрокујућу скок цена због страха од даљег пропадања усева.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Докази озбиљне штете на усевима све су бројнији, будући да исход жетве у Немачкој, другом највећем прозвођачу пшенице у Европској унију, и у Скандинавији, додатно утиче на смањење процена рода у 28-чланом блоку.

Ситуација је катастрофална у северној Европи, каже главни аналитичар консултантске компаније Стратеџи грејнс, Андре Дефуа за агенцију Ројтерс.

Та компанија је прошле недеље смањила прогнозу овогодишње жетве пшенице у ЕУ испод 130 милиона тона, што је шестогодишњи минимум, а Дефуа најављује да би могло доћи до новог ревидирања процене.

Француска, највећи произвођач у ЕУ, такође се суочила са екстремним временским условима, због чега су прогнозери срезали процене овогодишње жетве на око 34 милиона тона у односу на 36,6 милиона тона пожњевених прошле године.

Скандинавија и друге балтичке државе такође су претрпеле штету, при чему је род пшенице у Шведској забележио пад од 40 одсто, док у Британији, где се очекује пад овог усева на петогодишњи минимум, ратари нестрпљиво чекају резултате.

Далеко је горе него што смо очекивали, каже аналитичар Себастјан Понселе из компаније Агритела.

Прошли су месеци откако је киша падала у неким деловима северне Европе, а у Немачкој се не очекује киша још најмање две недеље, додаје он.

Реагујући на кризу, Европска комисија је саопштила јуче да ће убрзати исплату средстава пољопривредницима погођеним екстремном сушом, и да ће им дозволити да користе необрађено земљиште како би нахранили стоку.

Цена пшенице порасла је за више од 20 одсто на европском и америчком тржишту у протекле три недеље, услед растуће забринутости у погледу глобалних залиха пшенице.

На скок цена утицала је и тешка суша која је погодила усеве у Аустралији.

Цена фјучерса пшенице на берзи Еуронеџт достигла је петогодишњи максимум од 214,50 евра по тони у четвртак.

Укупна производња је пала на петогодишњи минимум, саопштио је Међународни савет за житарице, након што је смањио пројекције за четири највећа произвођача у ЕУ - Француску, Немачку, Британију и Пољску.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести