За годину дана фирме из Европске уније инвестирале у Србију 400 милиона евра

– У периоду између два извештаја ЕУ о напретку Србије, 40 компанија из земаља чланица у Србију је директно инвестирало више од 400 милиона евра и отворило 19.000 радних места – казао је јуче председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж новинарима на представљању извештаја ЕУ о Србији у ПКС-у. – То показује да су велике европске компаније Србију још више него раније препознале као место где се осећају сигурно, могу да зараде, где имају добру радну снагу, паметне иновативне људе и да из Србије извозе у цео свет.
posao radnici
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Он је рекао и да је у протеклу годину значајно порасла трговина услугама, односно извоз у земље ЕУ, а да је напредак видљив и интензиван још од стицања статуса кандидата.

– Такође од 2012, када је Србија постала кандидат за чланство у ЕУ, закључно с прошлом годином, наш робни извозни учинак на светском тржишту повећан је 86,3 одсто, односно с 8,7 милијарди евра у 2012. скочио је на 16,3 милијарди у 2018. години – додао је Чадеж. – Извоз у земље ЕУ је удвостручен. У 2012. износио је 5,4 милијарде евра, а у 2018. години достигао је 10,9 милијарди.


Четири области за напредак

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да извештај ЕУ представља слику свега што је у извештајном периоду Србија урадила.

Он је додао да нема области у којој Србија није остварила неки напредак, тачније у 21 области, а да последњу годину једино није остварен напредак у области јавних набавки, заштити конкуренције и слободи медија.

– У извештају се констатује да, ако Србија жели да настави реформе и испуни зацртано, мора да настави рад – рекао је Фабрици.

Подсетио је на то да су у извештају дефинисане четири области у којима се морају наставити реформе – повећање јавних инвестиција, даље реструктурирање јавних предузећа, борба против корупције и реформа правосуђа и области заштите конкуренције.


Он је истакао да је извоз услуга у свет порастао 94 одсто, односно с 3,1 милијарде евра на шест милијарди, уз повећање суфицита готово десет пута.

Председник ПКС-а је казао и да смо 2012. године привукли милијарду евра страних директних инвестиција, а лане је прилив инвестиција из света и из ЕУ био 3,5 пута већи.

Инвестиције из ЕУ у 2012. биле су 624 милиона евра, а у 2018. 2,1 милијарду евра.

Он је додао да је напредак видљив и у финансијским резултатима пословања привреде.

– Привреда Србије је 2012. године бележила губитак од 87 милијарди динара, а 2018. годину завршила је с добити од око 500 милијарди динара – навео је Чадеж.

Он је рекао да је важно да се разговара о томе како се заједничким трудом могу убрзати реформе, и додао да ће ПКС кроз учешће у радним групама дати допринос узради законских оквира и решења када су у питању важне области, попут питања јавних набавки и области заштите конкуренције.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести