Забрана руске нафте на дневном реду ЕУ, цене порасле

ЛОНДОН: Цене нафте су порасле данас за три долара, при чему је Брент прешао ниво од 110 долара по барелу, пошто земље Европске уније разматрају да се придруже ембаргу Сједињених Држава на увоз руске нафтне, и јер је напад на саудијска нафтна постројења током викенда изазвао нервозу на тржишту.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Европска нафта Брент је поскупела за 3,44 долара или 3,2 посто, на 111,37 долара по барелу на азијском трговању до 4.43 часа по средњоевропском времену, док је цена америчке сирове нафте ВТИ порасла за 3,54 долара или 3,4 посто, на 108,24 долара за барел, извештава Ројтерс.

Оваквом кретању цена допринеле су информације да ће ове недеље уследити низ састанака на врху између влада Европске уније и америчког председника Џоа Бајдена с циљем да се појача одговор Запада према Москви због напада на Украјину, при чему ће ЕУ, поред осталог, размотрити да ли да уведе забрану увоза нафте из Русије.

Заменица украјинског премијера Ирина Вершчук је изјавила рано јутрос да нема шансе да се снаге те земље предају у опкољеном источом лучком граду Мариупољу.

Будући да сукоб не попушта, у фокус купаца се вратила дилема да ли ће бити тржиште бити у стању да надокнади мањак понуде руских барела уколико Брисел уведе нафтне санкције.

„Напад Хута на саудијски енергетски терминал, упозорења о системском мањку производње чланица ОПЕК-а и потенцијални нафтни ембарго Европске уније према Русији довели су до скока цена нафте на трговању у Азији“, наводи виши аналитича у компанији Оанда, Џефри Халеј.

Додаје да ће се „чак и кад би се рат у Украјини завршио сутра, свет суочити са структурним енергетским дефицитом, због санкција Русији".

Током викенда, напади јеменске групе Хути, која је повезана са Ираном, изазвали су привремени пад производње у једној рафинерији Сауди Арамка, што је подстакло нервозу на тржишту нафтних деривата.

Најновији извештај Организације земаља извозница нафте и њених савезника, укључујући Русију, група названа ОПЕК+, показао је да неки произвођачи и даље не успевају да испуне договорене квоте производње нафте.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести