Захуктале се фабрике у еврозони, сад су проблем сировине

ЛОНДОН: Индустријска активност у еврозони убрзала се у фебруару захваљујући растућој тражњи, али се истовремено суочила са несташицом сировина и повећањем трошкова инпута, показује данашње истраживање аналитичке компаније ИХС Маркит.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Маркитов финални индекс менаџера набавке (ПМИ) скочио је у фебруару на највиши ниво у последње три године, на 57,9 поена са јануарских 54,8 бодова, што је изнад почетне флеш процене од 57,7 поена и један од највиших показатеља у 20-годишњој историји овог истраживања, преноси Ројтерс.

Индекс који мери мо производњу попео се на 57,6 поена са 54,6 бодова, надмашујући значајно цифру 50 која раздваја раст од пада активности.

Композитни ПМИ индекс, који обухвата производни и услужни сектор и који се сматра добрим показатељем економског здравља, треба да буде објављен у среду.

Мере ограничења уведене широм континента у настојању да се заустави ширење коронавируса затвориле су велики део индустрије еврозоне у којиј доминира услужни сектор, што значи да је подршка расту економије пала на произвођаче.

„Производња је у досадашњем делу године све светлија тачка у економији зоне евра. Солидна производна експанзија очигледно помаже да се ублажи тренутна слабост узрокована вирусом у многим секторима који су директно сучељени с потрошачима, смањујући негативан утицај локдауна у многим земљама и ограничавајући укупну стопу економског пада", каже Крис Вилијамсон, главни економиста у ИХС Маркиту.

Узлет потражње за индустријском робом довео је до тога да фабрике повећавају број запослених први пут у последњих скоро две године.

Међутим, мере закључавања су изазвале поремећај ланаца снабдевања па се фабрике боре с проблемом набавке сировина, што за последицу има велико продужење рокова испоруке.

„Снажан раст производње донео је са собом и проблеме, с обзиром на то да понуда још увек не задовољава тражњу за инпутима. Широм блока се извештава о одлагању испорука и несташицама материјала, што је довело до скоро рекордних кашњења у ланцу снабдевања“, истиче Крис Вилијамсон.

Несташице су омогућиле добављачима да подогну цене најбржим темпом у готово последњх 10 година. ПМИ индекс цена инпута скочио је на 73,9 поена у фебруару са 68,3 поена претходног месеца.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести