Жене жртве насиља лакше ће се запошљавати 

БЕОГРАД:  Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и координаторка Сигурне куће Весна Станојевић потписали су данас Споразум о сарадњи који ће женама које су жртве породичног насиља омогућити да брже и лакше дођу до посла. 
Žene žrtve nasilja lakše će se zapošljavati foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Споразум, наиме, подразумева организовање разних обука за жене жртве породичног насиља, њихову преквалификацију, али и повезивање са послодавцима. Председник ПКС рекао је да ће обуку жена организовати комора, те да ће послодавце упутити да на слободна радна места приме жене из Сигурне куће. 

Весна Станојевић каже да је сарадња са ПКС важна за жене које бораве у Сигурној кући и њихову децу, те да је важно да се охрабре и нађу посао како би могле економски да се осамостале.Она је додала да је Закон о спречавању насиља, који је почео да се примењује 1. јуна, утицао на то да насиља буде мање. 

Привредна комора Србије већ организује обуку, семинаре, курсеве за привреднике, а Споразум предвиђа да се разговори обаве са зенама из Сигурне куће како би се оне укључиле у те програме. Идеју за успостављању сарадње ПКС и Сигурне куће, иначе, дао је градски менаџер Горан Весић, а овај споразум, како је рекао, види као нову фазу у развоју Сигурне куће.

"Циљ је да помогнемо да штићенице Сигурне куће добију посао и да тако постану економски независне", рекао је Весић.Иначе, према речима градске секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић, Град је у протекле три године дао 24 милиона динара за рад Сигурне куће а ове је године потписан нови уговор на двадесет милиона динара.

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести