БГ добија систем за пречишћавање отпадних вода до 2025.

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас са представницима кинеске компаније ЦМЕЦ у Србији и Београдског водовода Споразум о сарадњи и Уговорни споразум за пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Града Београда.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Тај пројект ће омогући да Београд добије систем за пречишћавање отпадних вода са највећом фабриком у Великом Селу.

Споразуми су потписани у Влади Србије са директором представништва "China Machinery Engineering Corporation" у Србији Ли Сјуећенгом и директором ЈКП Београдски водовод и канализација Драганом Ђорђевићем, присуствовали су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и представници амбасаде Кине.

Михајловић је објаснила да је потписан Уговорни споразум за пројекат сакупљање и пречишћавање отпадних вода централног канализациног система града Беогада, којим је омогућено да одмах почну истражни и пројектантски радови.

Како је рекла, пројекат је вредан у првој фази 271 милион евра.Истиче да ће одмах моћи да почну радови иако ће се преговарати о уговору о финансирању још три до шест месеци,"Када уговор буде ступио на снагу, рок за завршетак пројекта је највише пет година", навела је Михајловић.

Она је том приликом истакла да је Београд једини град у Европи који нема систем за пречишћавање отпадних вода, те да је овај пројекат од изузетног значаја јер је то питање животне средине и бољег квалитета живота грађана.

"Ово је капитални пројекат у који мора да буду укључени сви, док кинекса компанија буде преговарала са Министарством финансија око услова финансирања, а само прва фаза коштаће 271 милион евра, данашњим потписивањем споразума о сарадњи ми ћемо кренути у истражне радње - израду свих студија, анализа и пројектовање како не би губили време", рекла је она.

Михајловићева је истакла да се годишње у Саву и Дунав излије 190 милиона кубика отпаднх вода, што се може упоредити са 60 хиљада олимпијских базена или 19 милиона цистерни.

"Али, овде не стајемо, кроз нови инвестициони план Србија 2025 ми смо определили милијарду евра које ћемо уложити и у друге градове и општине у Србији које имају сличне проблеме", закључила је Михајловић.

Градоначелник Београда Радојичић је рекао да је то изузетно значјан пројекат за Београд, који ће обезбедити дугорочно решење тог дугогодишњег проблема.

"У Београду је 2020. година великих пројеката који се тичу екологије и унапређења живота Беогађана и животне средине. И ове године ће се радити на реализаицји великих пројеката: београдског метроа, затим овај пројекат пречишћавање отпадних вода у Великом Селу, затим топловод Обреновац - Нови Београд, депонија Винча и други", навео је градоначелник.

Захваљујући финансијској стабилности Владе Србије ми можемо заједнички да реализујемо овај капитални пројекат који ће се изводити по најсавременијим стандардима и који ће допринети унапрешењу животне средине, рекао је он.

Весић је истакао да трећина града Беогада нема канализацију, док се преостале две трећине излива у Саву и Дунав.

"Изградњом овом постројења укинућемо 80 одсто испуста отпадних вода у Саву и Дунав. Прва и највећа фабрика покриће 1,5 милиона грађана, док плаирамо изградњу још четири мање. Хвала Влади Србије и потпредседници Михајловић, али и председнику Александру Вучићу, без којих реализација овог пројекта не би била могућа", рекао је Весић.

Ли Сјуећенг истакао је да ће Београд имати двоструку корист од овог пројекта - побољшаће се квалитет живота грађана и избећи ће се опасност од поплава.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести