Б.Паланка: "Подунавље" предлаже подизање "минималца" трговцима

Акционарско друштво „Подунавље“ из Бачке Паланке спада у ред ретких некадашњих друштвених предузећа у Војводиини, у области трговине, које је преживело приватизацију с почетка овог миленијума, али се развило, прерасло статус средње и одавно ушло у ред великих компанија са 830 запослених.
1
Фото: Dnevnik.rs

Недавно се пословодство ове успешне фирме огласило и предложило Привредној комори Србије да се подигне минимална цена рада на 34.500 динара, али и да се малопродајним објектима забрани рад недељом. Није то предложено без разлога, кажу у овој компанији која је својих 130 продајних објеката лоцирала у Јужној Бачкој и Јужном Банату.Тумачећи овај предлог са више аспеката, можда је мало чудно, треба рећи да је и америчка Централна обавештајна служба (ЦИА) недавно на свом сајту објавила оцену, поред осталих, да и поред добре климе за развој, Србији представља хендикеп стагнација прихода домаћинстава. Наиме, ЦИА у најновијем изваштају о земљама у свету оценила је да су главни фактори привредног раста Србије, економске реформе и стратешка локација Србије. Такође, међу повољне факторе констатовано је да је овде јефтина и квалитетна радна снага, те постојање споразума о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Турском и земљама чланицама Централноевропског споразума о слободној тговини. Као главне економске изазове, поред стагнације прихода домаћинстава, оцењено је да је потребно стварати нова радна места у приватном сектору, те да су потребне структурне реформе државних предузећа  и реформа јавног сектора.               

- Влада чини пуно како би привредни раст био још значајнији, а наш предлог је само подршка тим напорима – каже, између осталог, Јовица Живков, директор АД „Подунавље“. – Предлажемо да минимална цена рада износи 34.500 динара, односно да буде равна минималној месечној потрошачкој корпи, а до те цифре су дошли статистичари и аналитичари. То би, у начелу, значило просечно повећања плата запосленима у Србији за 15-20 одсто. Али, такође тражимо, ако се ово усвоји, да доприноси и порези на личне дохотке не буду 63 одсто, као што су сада, већ око 40 одсто као шту су у ЕУ и другима развијеним земљима. Не би у том случају државна каса изгубила, јер подигла би се куповна моћ становништва, подигао би се стандард за који и свет каже да је низак у Србији, повећао би се промет и значајно повећала домаћа производња појашњава предлог Јовица Живков.

Упоредо мора се наставити борба против сиве економије, јер, на пример, у Немачкој и добром делу земаља ЕУ, прошле године је рађено истраживање које је (када би прерачунали у динаре) показало да на шест динара промета један динар оде у сиву зону.

-Код нас је то много више, односно на шест динара два динара су у сивој зони што чини преко 30 одсто. Нама, домаћим трговинским кућама, поред конкуренције страних трговинских ланаца који поједину робу из увоза продају јефитније него што је купују у матичним земљама, посебна конкуренција су пијаце и улични продавци. Значајан део државног прихода се губи на тај начин, а губимо и ми који на сваки динар прихода редовно плаћамо обавезе - жали се Живков на нелојајну конкуренцију.                   

„Подунавље“ је једно од ретких некадашњих трговински предузећа опастало на тржиштву Војводине и Србије, а поред ове компаније из Бачке Паланке (некада је скоро свака војвођанска општина имала своје трговинско предузеће) на тржишту је опстао и суботички „Тргопромет“ у склопу „Универа“ и беочинско „Подунавље“.                

- Да би заштитили себе и домаће трговинске фирме 2011. године, а са још 13 партнерских фирми из Србије, основали смо ДТЛ ДОО Београд (Домаћи трговиснки ланац) – каже Марјан Рнић, председник компаније „Подунавље“. – Данас ова фирма има око 700 малопродајних објеката широм Србије и преко 8.000 запослених. Заједничка фирма настала је због обједињења набавке, стратешког повезивања, пре свега са домаћим произвођачима који разумеју значај развоја регионалних малопродаја. Основни циљеви су нам успостављање фер и партнерских односа са добављачима, развој сопствене робне марке, заједнички увоз, јединствени маркетиншки наступ, развој ИТ програма, билатерална и мултилатерална едукација и комуникација.


Успешна приватизација друштвене трговине

АД „Подунавље“, некада ДП, спада у ретка некада средња предузећа, а посебно у области трговине, које је успешно приватизовано 2002. године, које је развило делатност од 17 активних малопродајних објеката и 160 радника, до 830 радника и 130 продавница. У паланачкој општини, тачније у Челареву пословало је и ДП „Авала“, али је оно у процесу приватизације нестало са тржишта.            - „Подунавље“ је основано 1953. године и ове године обележавамо 65 година постојања – каже Живков. – ДП је транформисано у АД са 70 одсто капитала конзорцијума и 30 одсто учешћа радника, односно малих акционара. Процес приватизације, отплата купопродајне цене, завршена је 2006. године. Поред 800 запослених, кроз франшизне уговоре, ангажовали смо још око 100 радника. Наши малопродајни објекти налазе се од севера Бачке, па до Крагујевца, а два главна дистрибутивна центра су у Бачкој Паланци и Ковину.                                                            


Данас ДТЛ представља великог учесника на малопродајном тржишту Србије и значајно доприноси развоју социјалних програма, смањењу незапослености у локалним срединама, (на 50 запослених запошљавамо једног инвалида) као и подизању свести о домаћем сектору производње и друштвеним вредностима. Компанија на чијем сам челу као председник, на пример, у Бачкој Паланци и другим околним селима и општинама, првенствено продаје поврће, воће и другу робу коју производе овдашњи произвођачи хране и наше фабрике, а проценат домаћих производа у нашим продавницама премашује 80 одсто. За нерадну недељу за малопродајне објекте залажемо се, јер је објективно да људима који у њима раде треба барем један дан одмора током недеље. Треба спремити недељни ручак, славу, Нову годину, Божић, мајке и очеве да се друже са децом и родбином као што је некада било. Нерадна недеља нити ће неком умањити промет нити ће онај који ради више зарадити, а радничкој класи у држави биће лакше, јер ако не зарадиш за шест дана нећеш зараду достићи ни седми дан, јер ће се потрошачи суботом снабдети на време.

Милош  Суyум

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести