Брегу: Бржи развој региона Западног Балкана уз јединствено тржиште

ЖЕНЕВА: Савет за регионалну сарадњу и Светски економски форум потписали су данас у Женеви, на маргинама састанка лидера Западног Балкана, Меморандум о разумевању у циљу повећања конкурентности и подстицаја инвација у региону, а генерална секретарка Савета Мајлинда Брегу поручила да бржи економски развој Западног Балкана лежи у стварању јединственог тржишта.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Док Западни Балкан чека на јаснију слику проширења Европске уније треба да појачамо сарадњу шест економија региона. Сви треба добро да разумемо шта се дешава са процесима сарадње у региону, јер ће забуна у том погледу изазвати додатано преливање на регионалну сарадњу," рекла је Брегу, а сапштио РЧ.

Ако прекогранична координација у региону достигне европски просек, Западни Балкан би, рекла је она, на годишној основи уштедео 800 милиона евра или око 1 посто БДП-а региона.

Брегу је додала да функционалан регионални економски простор помаже економијама да буду много конкурентније, указујући да се иновације брже шире на уједињеном тржишту, а Западни Балкан је, како каже, тржиште од 18 милиона људи.

"Управо је зато склапање партнерства са Светским економским форумом толико важно, то је додатни корак ка подстицању регионалног економског простора," додала је Брегу.

Брегу је оценила и да регионална интеграција не може напредовати без европске интеграције, те навела да ће изазови који су пред регионом зато бити чак и већи

Иначе, у склопу сарадње са Светским економским форумом предвиђено је искоришћавање економског потенцијала региона и убрзавање економског напретка, подстицање јавно-приватног партнерства и одговарајућих реформи у циљу унапређења иновацијског екосистема и конкурентности региона.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести