Британија жели дугорочан уговор са ЕУ у области финансијских услуга

ЛОНДОН: Велика Британија жели у оквиру новог споразума о слободној трговини са Европском унијом дугорочан однос са блоком у наредним деценијама у области финансијских услуга, поручио је данас британски министар финансија Саџид Џавид.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

Британија је прошлог месеца иступила из ЕУ и уколико не постигне договор о приступу тржишту блока до децембра ове године, њен сектор финансијских услуга биће лишен свог највећег појединачног "клијента" од јануара 2021. године.

"Ако ЕУ, попут нас, жели трајан однос, онда би такође требало да укључимо мере за директно решавање дугорочних потреба (финансијске) индустрије што подразумева један сигуран третман еквиваленције", навео је Џавид у чланку у листу "Сити АМ".

Он је позвао ЕУ да призна британском финансијском сектору "еквивалентност", односно да Брисел прихвати да регулатива Велике Британије једнако важи као и прописи Уније.

То је, међутим, далеко мање од несметаног приступа тржишту који су банке, менаџери за управљање активама и осигуравачи из Британије имали у ЕУ док је Британија била држава чланица, констатује Ројтерс.

Примена еквивалентности покрива само одређене финансијске активности, основно банкарство је искључено, а Брисел теоретски може да ускати приступ тржишту уз отказни рок од само 30 дана у неким случајевима, додаје британска агенција.

Велика Британија и ЕУ су се договориле да процену о примени еквиалентности ураде до краја јуна, али је Брисел упозорио да ће стварни приступ финансијском тржишту бити повезан са ширим трговинским питањима, као што је право на рибарење.

Џавид је у тексту додао да Велика Британија више неће бити она која "преузима правила", што значи да неће наставити са праксом "копирај и унеси" финансијске уредбе блока у законе Велике Британије, као што је то чинила док је била чланица ЕУ.

Регулатори ЕУ су у приватним разговорима довели у питање могућност да Велика Британија има дугорочно приступ тржишту заснован на еквиваленцији а да при томе не остане усклађена са прописима блока.

Мишел Барније, главни преговарач ЕУ, изјавио је данас у Европском парламенту да Британија треба да буде "без илузија" када је реч о финансијским услугама јер неће бити никакве "опште, глобалне, трајне еквиваленције" с Британијом.

"Неће бити заједничког управљања", рекао је Барније.

У једном британском документу се такође помиње "зона за слетање" где финансијске услуге не би биле укључене у шири споразум о слободној трговини, а принцип еквивалентности би, уместо свеобухватног, био селективан и праћен заједничком изјавом и низом меморандума о разумевању у погледу регулаторне сарадње.

Џавид је најавио да ће на пролеће објавити белу књигу о будућности сектора финансијских услуга.

Суочене са неизвесностима по питању еквиваленције, финансијске компаније из Британије су већ отвориле своје центре у Европској унији како би избегле ускраћивање или смањен приступ јединственом тржишту.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести