Брнабић: Привреда "жилава", држава подршка

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је привреда у Србији током 2020. године показала "жилавост", што је утицало на то да наша земља има одличне економске показатеље, али и држава је, каже, показала да неће да штеди ресурсе да подржи привреду, јер то значи радна места и бољи квалитет живота за грађане.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Брнабић је на представљању "Беле Књиге" рекла да је захваљујући привреди држава могла да издржи екстремне ванредне трошкове који и данас постоје, јер и даље траје борба против корона вируса и додала да је било потребно купити ПЦР тестове, антгенске тестове, респираторе…

Она је истакла да се први пут не представљају резултати, већ имајући у виду изазовну годину, сада се говори о томе како да се направи брзи опоравак у наредним годинама.

Премијерка је захвалила члановима Савета страних инвеститора зато што су током првог таласа корона вируса у марту и априлу донирале новац и опрему и све оно што је било потребно за здравствени систем, али и зато што су се трудили да задрже највећи ниво производње и запослене, а негде и да додатно запосле грађане.

"Због тога сам захвална и као премијерка и као грађанка", поручила је Брнабић.

Указала је на тимски рад председника Србије, Владе Србије и Народне банке Србије, захваљухући чему ће Србија ову годину завршити са најбољим економским резултатима у Европи.

"Наша предвиђања су да ћемо заврсити ову годину са падом БДП-а од минус један . Трудимо се да то буде минус 0,7 одсто, али према проценама Министарства финансија биће један, али и то је најбољи резултат у Европи", рекла је она.

Навела је да незапосленост пала на 7,3 одсто, а да је јавни дуг тренутно на нивоу од 57 одсто БДП-а.

Савет страних инвеститора представио је "Белу књигу 2020" највишим представницима Владе Србије и тиме обележио 18 година свог постојања. Због епидемилошке ситуације “Бела књига” је представљена онлајн, а она је кључни производ којим Савет даје препоруке усмерене да подржи привредни раст и бољи живот грађана Србије.

“Бела књига” је путем онлајн платформе представљена представницима бројних државних органа, амбасада, као и привредној и друштвеној заједници.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести