Брнабић са француским компанијама о будућој сарадњи

ПАРИЗ: Премијерка Ана Брнабић обратила се данас Унији француских послодаваца (Медеф) представивши реформе које је Србија спровела и потенцијале за будућу сарадњу у разним областима, укључујући и пројекат београдског метроа. 
brnabich_sas_priv_pok
Фото: Танјуг (Видео)

"Завршавам посету Паризу на најбољи могући начин, састанком са Медефом, јер је за квалитет живота наших грађана пре свега важан број и квалитет радних места, висина плата. Данас смо разговарали о свему томе и позвала сам француске компаније да у већем броју дођу и инвестирају у Србију", рекла је премијерка новинарима. 

Француска, како је рекла, има огромне, јаке компаније али смо ми у прошлости пропустили прилику да искористимо њихову моћ. 

Уз подсећање да сада у Србији има око 100 компанија из ове земље које запошљавају 11.000 радника, она је истакла да је потенцијал много већи.

"Оно што је добро је то што је од 2018. Све видљивије присуство француских компанија у Србији. Победиле су на два позива за јавно-приватно партнерство.... Мишлен запошљава 3. 500 људи и 2018. Је био трећи највећи извозник из Србије..То показује да ћемо у години пред нама имати боље односе са француским компанијама", рекла је она. 

Додала је да су у прошлој години, најјачој за Србију по привлачењу страних директних инвестиција - преко 3,5 милијарди евра, највећи инвеститор биле управо француске компаније са 710 милиона евра. 

Било је разговора и о метроу, неколико компанија је заинтересовано за то, и наставићемо на томе да радимо и надам се ускоро неким конкретним договорима о томе, рекла је Брнабић. 

У обраћању Унији француских послодаваца, која окупља 70 одсто француских компанија, Брнабић их је упознала са тим да се Србија налази на путу економске и политичке трансформације.

"Уверена сам да влада мора да осигура стимулативно окружење ако жели економски просперитет и да створи нове прилике за све. У временима политичке несигурности и унилатералних акција влада Србије ће наставити да трага за дијалогом, сарадњом и компромисом", рекла је она представницима 25 француских компанија међу којима су оне које већ послују у Србији као Ванси, Ежис, Алстом... 

Због тога Србија, додала је, ставља у први план чланство у ЕУ и регионалну стабилност и сарадњу. 

"Посебно смо усредсређени на регионално повезивање, физичко и дигитално, и стварање регионалне економске зоне. Да бисмо повећали конкурентност и привукли нове инвестиције регион мора да ради заједно и уклони све баријере," истакла је премијерка Србије.

Сумирала је економске резултате и реформе спроведене протеклих година. 

"Наставићемо са амбициозном агендом с циљем да обезбедимо најбоље услове за потенцијалне инвеститоре", рекла је премијерка Брнабић. 

Посебно је нагласила да се активно ради на реформи образовног система и то је један од приоритета владе. 

Потпредседница Медефа Мари Анж де Бон изјавила је да су разговорили српске премијерке са француским компанијама били веома плодотворни.

"Сигурна сам да ће француске компаније наставити да инвестирају у Србију и развијају сарадњу. Веома користан и плодотворан састанак", рекла је Де Бон новинарима. 

За француске инвеститоре посебно је важна образована, обучена радна снага и стабилно пријатељско окружење, додала је она, посебно похваливши све оно што је Србија учинила на плану финансија. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести