Чадеж: Предузетници поново у првој лиги

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је данас у Чачку да је развој предузетништва, заједно са растом извоза и великим инвестицијама,

покретач српске привреде, као И да је предузетништво у Србији поново у 'првој лиги'.
“Предузетници су раније неоправдано били виђени као друга лига, а они су заправо покретачи привреде И снага која покреће економију”, истакао је Чадеж током посете фирми Марушка истичући да је то предузеће које се бави израдом уникатних руком сликаних марама, ешарпи И кравата на свили добар пример женског предузетништва.

Чадеж је нагласио да је развој предузетништва приоритет за Владу Србије и да је зато 2016. проглашена Годином предузетништва у нашој земљи.
Како каже, обезбеђена су озбиљна средства за помоћ предузетништву, а ПКС ће помоћи малим И средњим предузећима да се повежу са великим компанијама И изађу на страна тржишта, али и да набаве нову опрему и добију финансијска средства.
Он је рекао да су раније биле присутне две парадигме у размишљању како може да се оживи српска привреда - само страним инвестицијама И оживљавањем индустрије из старих времена, што не може дати резултате без развоја предузетништва.

Чадеж је нагласио да су предузетници креативни људи који имају свеже идеје И стварају нове брендове И да држава мора да им помогне да се увежу са инвеститорима И уђу у велике трговинске ланце.
“Имамо јасан сигнал од владе да су предузетништво И предузетници приоритет”, казао је Чадеж додајући да је ПКС умрежена са коморама свуда у свету И да може доста да помогне предузећима која немогу сама да изађу на инострано тржиште.
Он је нагласио да се тако прави здрава структура - фискалном консолидацијом, смањењем расхода државе И субвенција, развојем предузетништва И повећањем извоза.

Према његовим речима, предузеће Марушка је пример каква су нам предузећа потребна, а држава може да им помогне да постану добаваљачи великих компанија у свету.
Он је позвао власницу тог предузећа Мару Топаловић да учествује 23. марта на српско-немачком форуму 23. марта у Франкфурту, који организују ПКС И Привредна комора Франкфурта.

Чадеже је током посете чачанској радионици за израду торти И колача Десерт казао да је то предузеће добар пример како у увођењу дуалног образовања у Србији могу да учествују И предузетници, с обзиром да код њих раде ученице из Чачка које ће касније добити И посао.
Он је казао да ће ПКС посредовати у решавању проблема око ауторских права за израду торти на којима су ликови дизнијевих јунака И да ће бити пронађен одговарајући модел сарадње.

Чадеж је рекао да влада доста ради на сузбијању сиве економије И додао да чачански Десерт успешено ради већ 25 година, иако измирује све обавезе према држави, а такмичи се са нелојалном конкуренцијом односно онима који раде на црно.
Чадеж је најавио да ће ПКС са Привредном комором Аустрије 9. марта потписати меморандум о разумевању који предвиђа увођење дуалног образовања И у сецтор услуга - туризам, угоститељство, банке, шпедицију И друго.

Он је рекао да земље попут Немачке, Аустрије И Швајцарске имају малу стопу незапослености управо зато што имају развијен сyстем дуалног обраозовања и зато што млади после школовања лако нађу посао.
Мара Топаловић је рекла новинарима да је њеном предузећу најпотребнији излазак на нова тржишта, иако већ извозе своје производе у Русију, САД, Финску И друге земље.

Она је рекла да су мараме тог предузећа на поклон добиле познате личности попут немачке канцеларке Ангеле Меркел, Хилари Клинтон, руске балерине Катарине Захаријеве…
Тај студио поседује најсавременију машину за дигиталну штампу на свили, која је једина те врсте у Србији, додала је Топаловић.

Власница Десерта Зорица Селаковић је рекла да је за њих тренутно највећи проблем да се реши питање стављања ликова дизнијевих јунака на торте, како би могли да наставе своје производе грађанима у Србији.
Реч је о радионици која је прва у Чачку увела Хасап стандард, а производе пласира у свим градовима Србије И на Косову.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести