Чадеж: Привредници траже увођење пореског кредита у 2019.

БЕОГРАД: У 2019. години српски привредници очекују наставак владиних мера за смањење пореза и доприноса на плате, поновно увођење пореског кредита за привреду и измене прописа и јачање капацитета државе како би се спречиле злоупотребе боловања. 
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Осим ових мера, председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж каже за Танјуг да је важно наставити увођење дуалног образовања, али и омогућити привреди лакши приступ "свежем новцу". 

"Привредници траже увођење пореског кредита за улагања у основна средства који смо имали у прошлости. Чини ми се да можемо да рачунамо да већ у 2019. години, макар у неким сегментима, вратимо ту олакшицу, чиме би компаније подстакли да више инвестирају", каже Чадеж. 

Привреда ће у наставку дијалога с владом инстистирати на даљем растерећењу - на постепеном смањивању пореза и доприноса на плате запослених, као и на снижавању пореза на добит предузећа са 15 на 10 одсто. 

"План је да се са 63 одсто, колико сада износе порези и доприноси на зараде, дође до 46 одсто. Знамо да то не може да се уради преко ноћи, али можемо да направимо добар план да то реализујемо у наредних пет година", сматра Чадеж. 

Када је реч о злоупотреби боловања, ПКС ће радити с надлежнима на побољшању законских прописа и изналажењу начина да се ојачају инспекцијске службе. 

Чадеж наглашава да је од 56 компанија које су у последње две године добиле државне подстицаје, 35 домаћих, па, како каже, не стоји теза да су страни инвеститори фаворизовани. 

Он ову годину види као успешну, уз оцену да дијалог владе и привреде функционише у потпуности, што је у 2018. олакшало пословање и омогућило значајне инвестиције. 

Само ове године, наводи, у Србији је завршено и почела је реализација више од 50 инвестиционих пројеката страних компанија, од којих је највише немацких, италијанских и турских. 

"Отворено је око 40 нових фабрика и погона у којима ће се запослити 16.000 људи, што није мало, и кренула је или уговорена градња још 12 производних капацитета", каже председник ПКС. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести