Чадеж: Тачијев саветник предложио влади да укине таксе

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поздравио је изјаву саветника косовског председника Бекима Чолакуа да би требало размотрити привремено укидање такси на српску робу и оценио да је Чолак на неки начин предложио косовској влади да укине таксе од 100 одсто.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Директан губитак српске приведе од увођења такси Приштине је око 500 милиона евра годишње, од чега је око 200 милиона губитак фирми које призводе у Србији са европским капиталом, рекао је данас Марко Чадеж и напоменуо да таксе штети дијалогу и нормализацији односа између Београда и Приштине, али да наносе штету и косовској привреди и тамошним привредницима.

На питање Танјуга упућено председнику Привредне коморе Косова Берату Рукићију да ли имају процену колико су таксе нанеле штете привредницима са Косова кратко одговорио да још немају никакаве процене о томе.

Чадеж истиче да је скоро две трећине нашег пласмана на КиМ чинила роба која је сировина или полупроизвод за додатну прераду.

"Сада морају те сировине да набављају негде другде, што је много скупље због транспортних трошкова. Њихове компаније то нису куповале из неког апстрактног разлога већ зато што су имале квалитетну робу по доброј цени".

Председник ПКС наводи да је уводење такси политичка одлука која нема економску логику и да зато председници привредних комора треба да лобирају код званичника и у међународној заједници да се што пре укину таксе.

"Ми апелујемо и надамо се да ћемо се што пре, већ од Нове године, вратити на нормално функионисање и да ће доносиоци одлука у Приштини схватити колико је то штетно за политицкци процес, али и за целу економију овог региона", поручио је он. 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести