Цена светске рефернтне нафте "брент" скочила изнад 61 долар

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Нафта типа "брент" скочила је данас изнад 61 долара по барелу, подстакнута индицијама да би Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници могли да се договоре на састанку ове седмице да додатно смање производњу јер раст производне активности у Кини наговештава јачање тражње.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Очекује се да ће ОПЕК и његови савезници, са Русијом на челу, ове недеље продубити смањење производње за још најмање 400.000 барела дневно, јавља Ројтерс позивајући се на два неименована извора.

Северноморсдка нафта "брент", која предсатвља глобалну ценовну референцу на тржишту "црног злата", порасла је за 91 цент на 61,40 долара за барел.

Америцка нафта ЊТИ је ојачала је за 1,06 долара на 56,26 долара за барел.

Такозвана Група ОПЕК +, коју чине чланице нафтног картела и поједине државе нечланице-произвођачи нафте, већ три године координирају активности у производњи како би уравнотежиле тржиште и подржале цене тог енергента.

Њихов актуелни споразум о смањењу испорука у износу од 1,2 милиона барела дневно, који је стартовао у јануару ове године, истице крајем марта 2020.

Министри ОПЕК-а састаће се у Бечу у четвртак, 5. децембра, а у ширем саставу ће се група ОПЕК + окупити у петак, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести