Четвртина банкарског сектора у Србији мења власнике

Када је у питању банкарски сектор у Србији већ сада је јасно да би у наредној години могло доћи до промене власништва већих кућа.
1
Фото: Иако је преузимање договорено, мораће се сачекати одобрење НБС

Очекује се да продаја Комецијалне банке добије на убрзању, док ће “ОТП” банка комплетно преузети Војвођанску банку, а по свему судећи и “Сосијете женерал” у Србији. Новог власника очекује и ЈУБМЕС банка чија продаја је оглашена још у новембру.

Ове промене донеће и значајна померања у тржишним уделима у банкарском сектору.Уколико “ОТП” банка до краја спроведе транскације које је планирала и већ договорила они ће на својих 2,2 одсто учешћа на српском тржишту додати још око 12 одсто које у овом тренутку држе Војвођанска (3,5) и Социјете женерал (8,5) па ће мерено уделом активе “ОТП” имати 14,3 одсто удела на нашем тржишту. Додамо ли томе и Комерцијалну банку која држи 11 одсто српског тржишта, током наредне године би скоро четвртина банкарског сектора у Србији могла да добије нове власнике.

Према речима финансијског консултанта, др Александра Васиљевића, за грађане који су клијенти банака као и за мала и средња предузећа то неће много значити.

- Што се тиче државних пројеката и великих компанија појава јаких и великих банка, а што носи укрупњавање, могла би донети промене. Ту се могу појавити финансијске куће које имају довољно капитала да финансирају велике пројекта па се више нећемо обраћати ЕБРД и сличним организацијама за помоћ. Занимљиво ће бити да се види ко ће постати нови власник Комерцијалне банке. Сматрам да би било јако добро да то буде нека нова банка која није присутна код нас јер би пооштрили конкуренцију што је свакако добро... То би више одговарало и запосленима јер када банка која је овде већ присутна купи другу онда обично следи и реционализација кроз смањење броја запослених – каже Васиљевић.

Он наглашава да то што поједине банке напуштају српско тржиште не треба схватати као да са нама нешто није у реду јер Европска централна банка ради строге стрес тестове па банке желе да буду сигурне да за њих неће бити изненађења. 

Иако се о преузимању “Социјете женерал” банке од стране  “ОТП-а” у пословним круговима већ месецима говори као о завршеном послу, “блага кочница” се осетила  из Народне банке Србије одакле је гувернерка Јоргованка Табаковић подсетила је да је сада у току процес преузмања “Војвођанске банке” од стране “ОТП” и да је док се тај поступак не оконча, преурањено говорити о уласку “ОТП” банке на тржиште и преко још једне  банке…

Као нови могући власникКомерцијалне банкепомиње сеЕрсте банкаиз које већ дуже време стижу најаве да желе бољу позицију на нашем тржишту где су тренутно на седмом месту са тржишним учешћем од пет одсто

Подсећамо да је раније објављено како је “ОТП” платила “Сосијете женерал” банку Србији око 400 милиона евра,то је веће од књиговодствене вредности, док је Војвођанска банка купљена за 125 милиона евра.  Што се тиче Комерицјалне банке нови власник се планира али још није на видику. Расписан је конкурс за избор приватизационог саветника, а као најозбљнији кандидат се помиње консултантска кућа “Лазард” из Француске која је недавно успешно окончала посао око преузмања београдског аеродрома ”Никола Тесла” од стране “Вансија” и концесије.

Као нови могући власник “Комерцијалне банке” помиње се “Ерсте банка” из које већ дуже време стижу најаве да желе боље да се позиционирају на нашем тржишту где су тренутно на седмом месту са тржишним учешћем од пет одсто, док су у  свим другим државама у којима послују, међу три најјаче банке.

Међутим, ни домаћи капитал није без амбиција. Као могући купци помињу се власници “Директне банке”, домаћи бизнсимени Андреј Јовановић и Бојан Миловановић. Они су већ преузели “Нову Кредитну банку” - Марибор и “Пиреус банку” које сада раде под именом “Директна банка”...

Држава у “Комерцијалној банци” има највећи удео (41,7 одсто), али не треба занемарити и велике акционаре попут “ЕБРД” са 24,4 одсто и “ИФЦ”  са 10,15 одсто. Они имају право да продају своје уделе држави за укупно 252 милиона евра, а то право неће користити бар до лета 2019. како је договорено са Владом Србије…

У “ЈУМБЕС”  банци држава продаје свој удео од 20,2 одсто. Ова нанка у Србији има тржишни удео од 0,30 одсто, а највећи акционар са уделом од 4,99 одсто капитала је домаћи бизнисмен Мирољуб Алексић који жели да купи државни удео ако цена буде до 3,6 милиона евра.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести