Дау Џонс у паду за више од 200 поена

ЛОНДОН/ЊУЈОРК: Акције на Волстриту су данас оштро пале, јер је избледео оптимизам инвеститора у погледу предстојећих америчко-кинеских трговинских преговора.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Индустријски индекс Дау Џонс је пао за 243 поена или 0,9 одсто, док су шири С&П 500 и технолошки Насдак ппотонули за по 1,1 одсто, преноси ЦНБЦ.

Акције банака су такође у паду, а суновратиле су се и деонице великих технолошких компанија, попут Фејсбука, Амазона, Епла и Алфабета.

Кинески лист "Саут Чајна Морнинг Пост" је пренео да је Кина ублажила своја очекивања уочи трговинских преговора са САД, и да кинески вицепремијер Љу Хе, који ће предводити делегацију, неће носити титулу "специјалног изасланика", што сугерише да није добио никакве конкретне инструкције од кинеског председника Си Ðинпинга.

САД су, с друге стране, прошириле своју "црну листу", додавши на њу 28 кинеских државних и приватних организација и компанија због њихове наводне повезаности с насиљем над етничким Ујгурима у кинеској провинцији Синкјанг са већинским муслиманским становништвом.

Европске берзе су, такође, данас у паду. Индекс Еуро Стоџџ 50 је пао за 0,88 одсто, лондонски ФТСЕ 100 за 0,42 одсто, немачки ДАКС за 0,85 процената, француски КАК 40 за 0,94 одсто, а шпански ИБЕКС 35 за 0,98 одсто, преноси њујоршка агенција "Блумберг".

У Азији, јапански индекс Никеи 225 је ојачао за 0,99 одсто, а хонкошки Ханг Сенг за 0,28 процената.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести