Додељено 89 милиона динара за регионалне стартап центре

БЕОГРАД: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је данас три уговора којима се опредељује 89 милиона динара за отварање три регионална иновациона стартап центра у Крушевцу, Суботици и Пироту.
1
Фото: Tanjug

Поповић је уговоре потписао са градоначелницима три града и истакао да је неопходно младима пружити најмодернији простор и опрему за рад уколико желимо да у Србији имамо успешне младе иноваторе, будуће технолошке предузетнике и стартап компаније.

Он је навео да ће поред најмодерније опреме корисници регионалних иновационих стартап центара имати на једном месту сву стручну, менторску и консултантску подршку за реализацију својих предузетничких идеја.

"Имаће најбоље предаваче и менторе који ће им помоћи да своје идеје претворе у конкретне прозиводе и услуге, а које могу да пронађу своје место на домаћем и глобалном тржишту", рекао је Поповић.

Министар је додао да је проблем неразвијености иновационе инфраструктуре у регионима проблем који постоји и у другим државама као што су САД, Кина, Израел, Финска, Немачке, Русија.

Отварање регионалних иновационих центара пружа једнаку шансу младима у целој Србији, каже он и додаје да ће тако и млади у мањим местима имати услове да искажу своје иновационе и предузетничке потенцијале.

"Ко зна, можда се баш у регионима и мањим местима у Србији, као некада у Смиљану или Идвору, крије неки нови Никола Тесла или Михајло Пупин, којег тек треба да откријемо", истакао је Поповић.

Подвлачи да је један од најважнијих задатака Владе Србије да младе задржи у Србији и да одавде мењају друштво, животе људи и читав свет.

Он је навео да је буџет за подршку иновацијама у Србији повећан пет пута и да се у званичном извештају о иновационим перформансама европских земаља, који сваке године, на основу података УН, Еуростата и ОЕЦД објављује Европска комисија, Србија први пут испред осам земаља ЕУ међу којима су Мађарска, Грчка, Пољска, Литванија, Хрватска, Бугарска, Румунија и Словачка.

Кабинет министра за иновације и технолошки развој расписао је јавни конкурс за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара укупне вредности 250 милиона динара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести