Домаћинства гас плаћају 20 евра више јер нема конкуренције

НОВИ САД: Србија је на корак до спора са Енергетском заједницом због отпора реформама у “Србијагасу”, упозорила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
gas
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Она је на питање новинара уочи седнице скупштинског Одбора за привреду, који је разматрао тромесечни извештај о раду Министарства рударства и енергетике, рекла да се Србија још 2014. обавезала уговором који је потписала са Енергетском заједницом да ће направити одређене кораке у реформисању јавних предузећа, и ЕПС-а и “Србијагаса”.

Навела је да до децембра прошле године ниједан од тих корака суштински није испуњен.

„Србија није испунила своје уговорне обавезе, што значи да смо ми сада са Енергетском заједницом на корак до спора. Кад кажем на корак до спора, то значи да сад можемо да седнемо са адвокатима и да радимо зато што нисмо урадили нешто што је потпуно природно, нормално и што може да донесе развој и гасном и електроенергетском систему”, каже Михајловић.

Напоменула је да је оно што је урађено то да је Влада Србије у децембру прошле године донела одлуке да крене у том смеру, иако са закашњењем, а то је раздвајање делатности у ЕПС од дистрибутивне делатности.

“То смо урадили, независна предузећа су створена, има ту још доста посла, али верујем да ће до маја то бити завршено. Оно што се још увек није десило, то је “Србијагас” и то може заиста скупо да нас кошта не само у смислу неког спора са Енергетском заједницом и са нашим ставом хоћемо ли ми у ЕУ по директивама или нећемо, него је заиста питање развоја”, нагласила је Михајловић.

То је питање и да ли хоћемо да имамо прегледно пословање, да знамо шта је план инвестиција и тога да ли хоћемо да трошимо стотине и стотине милиона евра на нешто што можда неће донети прави резултат.


ЕПС мора да инвестира

Када је реч о ЕПС-у, наводи министарка, сада постоје два независна предузећа, Дистрибутивни систем Србије, некадашњи ОДС и ЕПС, у чијем склопу се налазе рудници, термоелектране и хидроелектране.

“Оно што ЕПС мора хитно да ради то су инвестиције. Ако не будемо почели да градимо у Електропривреди Србије, нећемо имати Електропривреду Србије”, рекла је Михајловић.


Све је то, каже, део реформи “Србијагаса” и наводи да свака промена доводи до пуно отпора.

“Све док се будемо понашали у смислу да знамо да имамо и толеришемо директоре који то више нису у складу са законом, то значи да ми пристајемо на ону стандардну причу, кажемо да је неко жестоки момак, а не криминалац или кажемо да је неки контроверзни бизнисмен, а у ствари је он прекршио закон. Све те ствари које чинимо нису свакако добре за ову област”, рекла је Михајловић.

На питање до када је рок да “Србијагас” покаже први резултат, Михајловић наводи да би раздвајање делатности у Србијагасу морало да се заврши већ до маја, те да су сви рокови већ прошли.

Навела је да је Србија направила нови договор са Енергетском зеједницом на министарском савету у децембру и да одлука владе о раздвајању делатности мора да се спроведе.

“То би морало да се деси до маја или јуна, то јесте део наших обавеза, потписали смо, прихватили смо, хоћемо то да урадимо, али, с друге стране, то је важно да би грађани имали једну реалну цену природног гаса”, рекла је Михајловић.

Министарка је навела да се сада, на пример, управо због тога што нема никакве конкуренције, издваја месечно више од 20 евра по просечном домаћинству, а гас у Србији има највишу цену за индустријске потрошаче, а нема ниједног разлога за то.

Разлог за то је што нема реформе у “Србијагасу”, каже Михајловић.

        Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести