Дробњак: Тражићемо наплату путарине за камионе на магистралним путевима

БЕОГРАД: В.д. директора ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак изјавио је данас да ће затражити од владе да се цене путарина повећају за 10 одсто и да се уведе наплата путарина на магистралним путевима.
naplatna rampa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Дробњак је навео да ће влади и Министарству саобраћаја предложити и да се на путевима првог реда, односно, магистралним путевима уведе наплата путарине за тешка возила тежа од 7,5 тона.

"Осим повећања прихода, тако ћемо повећати и безбедност саобраћаја, јер управо ти камиони избегавају наплату путарине, па кад то раде, онда да им наплаћујемо на магиостралним путевима", рекао је Дробњак за ТВ Прва.

Додао је да у Србији постоји најпоштенији систем плаћања путарине - колико пређете километара, толико платите.

Дробњак је потврдио и да ће на ауто-путу од Београда до Ниша бити постављено 56 камера да би се, како каже, побољшала безбедност саобраћаја.

Навео је да ће од Београда до Ниша, на сваких 15 километара, бити постављено и 14 портала са две камере које ће снимати стање на путу у оба смера. 

На питање како ће функционисати тај систем, Дробњак је објаснио да камере снимају време када је возач прошао од једног до другог портала, а софтвер на основу тог времена израчунава просечну брзину и шаље извештај полицији уколико је прекорачена дозвољена брзина.

Дробњак је навео да је обављен тендер за јавну набавку и да ће камере и портали бити постављањи до марта или априла следеће године. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести