Држава да олакша поступак конверзије земљишта

БЕОГРАД: Држава треба да омогући конверзију грађевинског земљишта без накнаде, или уз једнократну таксу која неће бити дестимулативна за привреднике, оцењено је на седници Савеза за имовину и инвестиције Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).
NALED
Фото: Youtube Printscreen
Закон о планирању и изградњи из 2009. године није решио имовинско правне односе над земљиштем у власништву привреде, већ је допринео да данас 5.000 хектара грађевинског земљишта буде заробљено, оценио је члан савета и директор у Неопланти Александар Вујошевић.
 
"Држава се не одриче прихода од конверзије уз накнаду, иако је веома мало профитирала по том основу, док је много више изгубила од неплаћених пореза, различитих намета на градњу, а највише због нереализованих инвестиција", изјавио је он.
 
Привредници окупљени у Савезу оценили су да су на губитку и због чињенице да нешто што су већ купили и платили пре доношења закона, морају поново да плате, саопштио је НАЛЕД.
 
Додаје се да у постојећу имовину предузетници не могу да улажу, јер им је забрањена градња, а теже могу и да је продају, па то земљиште губи на вредности.
 
Савез је затражио да надлежни органи омогуће аутоматски упис права својине у катастар свима који имају право коришћења на земљишту, укључујући и правна лица која су обвезници плаћања накнаде за конверзију, како би се доследно спровело начело јединства непокретности.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести