Двадесет фирми у стечајној агонији дуже од 15 година

Министарство привреде интензивно ради на измени Закона о стечају, у намери да се поступак стечаја убрза, омогући брже уновчење имовине кроз стечај, као и да се побошља положај хипотекарних поверилаца.
katanac/pixabay.com
Фото: pixabay.com

Након тога, како је објаснио државни секретар у Министарству привреде Милан Тривунац, нова решења биће упућена Влади Србије, а потом и српском парламенту. Он је истакао да ће измене Закона о стечају бити предмет јунске ревизије у склопу разговора и обавеза у оквиру аражмана с ММФ-ом, додајући да и ММФ и Светска банка „притискају” Србију да што пре донесе измене Закона о стечају.

Радна група за имену тог закона тренутно усаглашава неколико техничких ствари па се очекује да се у наредних десетак дана усагласе различита мишљења о томе. 

Од фебруара 2015. до сада покренута су 282 стечајна поступка, а нека од предузећа у стечају су продата

Од фебруара 2015. до сада покренута су 282 стечајна поступка, а нека од предузећа у стечају су продата. Представници Министарства привреде  кажу да се велики део портфолија тог министарства преселио у стечај, и истичу да се продаја имовине предузећа кроз стечај показала као ефикасан начин приватизације.

По подацима Агенције за лиценцирање стечајних управника, на почетку овог месец у Србији је било укупно 2.099 активних стечајних поступака, од чега 1.384 за приватну имовину, а 715 за друштвену. У прва четири месеца ове године отворено их је 105, а закључено 45. Од укупно 6.392 поступка евидентирана у Агенцији, 3.388 активних, закључених и обустављених траје мање од две године, а 2.991 стечајни поступак траје између две и 15 година, док десет случајева који су још увек активтивни трају чак између 15 и 22 године. Три стечајна посутпка, која су закључена, трајала су између 15 и 16 година.      

Од задруга до „Југоекспорта” У поменутих 20 предузећа с друштвеном својином у којима стечај траје унедоглед, запослено је око 3.000 радника, који су некада радили у Ж „Стара Моравица”, „Југоекспорту”, ГП „Рад интернационал”, ГП „Рад” Београд, „Југоекспорт–намештају”, „Јастрепцу” Крушевац, Ж „Колубара” и „Продукту” Врање...

Уколико се погледа преглед стечајних поступака изражен у годинама трајања, који је на почетку овог месеца објавила Агенција за лиценцирање стечајних управника, види се податак да још увек четири активна поступка, од којих један за приватну имовину, а три за друштвену, трају између 15 и 16 година. Исти број поступака који се односе на друштвену имовину такође траје између 15 и 16 години. Од 17 до 18 година траје један поступак стечаја за приватну имовину, а толико је отворено и поступка који трају између 21 и 22 године. Уз то треба додати и податак да је између 14 и 15 година још увек активно чак десет стечаја, и то четири за приватну својину, а шест за друштвену.

Све у свему, у 20 државних предузећа још увек је активан стечајни поступак иако он траје између 15 и 22 године.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести