Е-трговина у складу са најнапреднијим моделима у свету

БЕОГРАД: Данашњим усвајањем новог Закона о трговини као и изменама и допунама Закона о електронској трговини, Србија постаје земља у којој се електронска трговина одвија у складу са најнапреднијим моделима који су тренутно доступни у свету, саопштила је Влада Србије.
e banking
Фото: Dnevnik.rs

Уведени су нови пословни модели као што су електронска продавница, електронска платформа и дропшсипинг (дропсхиппинг).

Ове измене ће омогућити нашој привреди да лакше пласира своје производе не само у Србији, него и на глобалном тржишту. Србија постаје део групе земаља које препознају дигиталну екомонију као једног од главних покретача развоја целокупне привреде. 

Нови закони препознају значај електронске трговине, која је сада дефинисана као посебан облик трговине. Отклоњене су непрецизности и недоумице у вези са продавницама и платформама које продају глобално и не познају географске границе. 

Како би се повећала правна сигурност и одговорило на изазове које са собом доноси електронска трговина, први пут ће бити омогућена примена института прикривене куповине (мyстерy схоппер ), која ће значајно побољшати безбедност потрошача приликом интернет куповине. Решено је једно од кључних питања - могућност истицања цена у страној валути кад је реч о продаји усмереној ка глобалном тржишту, чиме је превазиђен проблем са којим се до сада ограничавао пласман робе из Србије на глобалном тржишту.

Убудуће ће бити омогућено да комплетна документација о електронској трговини буде у дигиталном облику, што је у складу са Законом о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

Измене Закона о трговини, као и измене и допунама Закона о електронској трговини, наставак су реформе домаћег законодавства са циљем побољшања пословног амбијента, на чему ће Влада Србије наставити да инсистира.

Имамо позитивне реакције на пореске подстицаје за подршку економије знања и иновативног предузетништва, због чега је Србија данас препозната у свету као дестинација која пружа најповољније услове за развој иновативних делатности.

Рад на реформи електронске трговине резултат је успешне сарадње Владе Србије са водећим компанијама дигиталне економије које годинама послују у Србији. Њихова подршка, знање и искуство били су од великог значаја у раду на овим законима, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести