ЕБРД-ов калкулатор: Колико енергије и новца можете уштедети?

БЕОГРАД: Грађани Србије ће захваљујући онлајн калкулатору Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) од сада моћи да сазнају колико енергије и новца могу уштедети уградњом приступачних, високо енергетски ефикасних технологија.
radijator pixabay
Фото: pixabay.com

Калкулатор ЕБРД ГЕФФ, који је представљен поводом Светског дана енергетске ефикасности, омогућава власницима станова и кућа у Србији да самостално израчунају уштеде, као и да сазнају уз помоћ којих технологија могу да повећају енергетску ефикасност дома и допринесу смањењу загађења, наводи се у саопштењу те финансијске институције.

Потрошња енергије по јединици БДП-а у Србији је, како поручују из ЕБРД-а, око три пута већа него у ЕУ, куће и стамбене зграде су углавном старе, системи грејања и хлађења дотрајали, а изолација на стамбеним објектима није заступљена. Истовремено, у укупном енергетском миксу, на стамбени сектор одлази око 35 одсто потрошње енергије, посебно последњих 20 година.

"Стога је баш у овај сектор најнеопходније увести мере енергетске ефикасности јер је у њему највећи потенцијал за уштеду енергије и новца", поручују из ЕБРД-а. 

Кредитна линија за зелено финансирање (скраћено ГЕФФ) је програм ЕБРД-а који обезбеђује средства за повећање енергетски ефикасности станова и кућа, а кредитна линија намењена је и компанијама које производе и продају енергетски ефикасне технологије за домаћинства.

Финансирање се врши преко локалних партнерских банака.

Како би листа производа који испуњавају услове за финансирање била доступна свим грађанима Србије, ЕБРД је развила Технолошки селектор, онлајн каталог високо енергетски ефикасних технологија.

ЕБРД ГЕФФ програм се проводи уз подршку Европске уније, Федералног министарства финансија Аустрије (БМФ) и Инвестицијског оквира за западни Балкан (ЊБИФ), те у сарадњи са Секретаријатом Енергетске заједнице (ЕЦС).

У складу са међународним напорима у борби против климатских промена и посебним компетенцијама ЕБРД-а у подручју одрживе енергије, приоритет ЕБРД-а је да подржи побољшање енергетске ефикасности и уштеду енергије у земљама западног Балкана, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести