ЕБРД: Привредама у развоју 21 милијарда евра за борбу против короне 

ЛОНДОН: Одбор директора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) одобрио је данас повећање средстава за подршку економијама у успону, у којима је банка активна, на 21 милијарду евра у оквиру пакета мера намењеног ублажавању утицаја и опоравку од економских последица корона кризе у 2020/2021. години.
Председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти назвао је Ковид-19 невиђеним изазовом за свет и регионе ЕБРД-а, навела је банка у саопштењу достављеном Тањугу из Лондона.
 
"Криза је сада толико свеобухватна тако да се, у пракси, очекује да ће целокупан посао банке у наредних годину до две допринети одговору ЕБРД-а на кризу”, рекао је Чакрабарти најављујући нови пакет.
 
У саопштењу се наводи да ЕБРД прилагођава и проширује постојеће инструменте и развија нове иницијативе за пружање финансијске и политичке подршке како би помогао у сузбијању непосредна претње вируса.
 
Такође ради на припреми 38 економија у успону, у којима ЕБРД делује, за период после корона кризе и на очувању њиховог тешко постигнутог напретка ка одрживој, фер и отвореној тржишној економији.
 
Главни стуб у пакету солидарности ЕБРД-а је “Оквир за јачање отпорности” који обезбеђује средства за подмиривање краткорочних потреба за ликвидношћу и обртним капиталом постојећих клијената.
 
Потражња је велика, па су средства за те намене повећана са једне на четири милијарде евра.
 
ЕБРД најављује и повећање финансирања у оквиру свог Програма за олакшавање трговине, реагујући на брзо растућу тражњу за финансирање трговине како би трговински канали остали отворен у актуелним изазовним околностима. Такође ће понудити брзо реструктурирање зајмова угроженим клијентима.
 
Још један елемент у Пакету солидарности су нова хитна средства за подмиривање кључних инфраструктурних потреба.
 
У фокус свих ових инструмената је брзо реаговање ЕБРД-а на захтеве клијената кроз ефикасне поједностављене процедуре, наводи се у саопштењу.
 
Канали за хитна средства ће бити усмерени ка свим секторима економије, а нарочито ка онима који су тешко погођени кризом, укључујући финансијске институције, мала и средња предузећа и корпоративни сектор (туризам и угоститељство, аутомобилска и транспортна индустрија, агробизнис…).
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести