Егзит ојачао српску привреду 150 милиона евра

Овогодишњи музички фестивал Егзит донео је 14,4 милиона евра и тако наставио деценијски низ доприноса домаћој привреди и Србији. Од оснивања фестивала па до ове године овдашња привреда је остварила више од 150 милиона евра директне економске користи од Егзита, и то не рачунајући вишеструко већу процењену вредност међународне промоције Новог Сада и целе Србије,  саопштио је ТИМ центар.
egzit dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Капије овогодишњег фестивала на Петроварадинској тврђави забележиле су рекорд од преко 215.000 улазака посетилаца из више од 60 земаља широм света.По подацима Републичког завода за статистику, у јулу ове године, када се та музичка манифестација одржава, у Новом Саду је било 20.152 туриста, а у Туристичкој организацији Новог Сада претпостављају да је знајачан део тих гостију у граду боравио за време одржавања Езгита.

На основу података добијених од 23 хотела и шест других објеката за смештај, у Новом Саду је у јулу највише страних гостију било из Пољске, Хрватске, Немачке, Босне и Херцеговине, Румуније, Уједињеног Краљевства, Турске, Руске Федерације, Словеније. Прве три ваневропске земље по доласцима туриста у јулу су Кина, Аустралија и САД, саопштено је из ТОНС-а.

Менаyерка продаје и маркетинга у хотелу „Леополд” на Петроварадинској тврђави Александра Петровић каже да је већ више од половине њихових капацитета продато за наредни фестивал. Тај хотел налази се у непредној близини одржавања музичких концерата па, како каже,  током целе године имају упите страних туристичких агенција заинтересованих да резервишу смештај. – Месец пре одржавања фестивала наши капацитети су пуни, и да имамо дупло више лежаја, од укупно 122 кревета у 59 соба и апартмана, све би се распродало – каже Александра Петровић.

Као посебно значајно истиче то да гости не остају само током фестивала већ увек долазе бар дан раније, а такође и одлазе дан-два по завршетку спектакла, па и тај продужени боравак и те како доприноси бољој заради. 


По посетиоцу 431 евро

Констатно расте и број туриста ван европског континента, а ове године је њихов укупан број увећан чак трећину! Ти посетиоци чинили су тако рекордних 6,3 одсто од укупног броја, а највише међу њима је Американаца, Аустралијанаца и Кинеза, који заједно чине половину ваневропских гостију, док су у другој половини те групе туристи из Бразила, Јужне Кореје, Јапана, Тајланда и других удаљених дестинација. Они уједно и највише троше у Србији, у просеку остављајући више од 600 евра по особи! Следе их гости из Западне Европе с 532 евра, док природно најмање трошкове има домаћа публика с просечно потрошених 312 евра, па у просеку, посетилац Егзита за време фестивала потроши чак 431 евро.

Истраживање је још једном потврдило и да велики број страних гостију на путовању до Новог Сада искористи прилику да посети и Београд и још неке мање дестинације у Србији, где се у просеку задржавају два до четири додатна дана!


И власници хостела су задовољни и наглашавају да им Егзит представља главну зараду током године те да је петнаестак хостела, колико их има у Новом Саду, увек пуно док траје фестивал.

“ Тачно је да Егзит доноси највише прихода предузетницима који се баве смештајем гостију на преноћиште, али у протеклих неколико година посебно је разрађено издавање соба, па и целих станова, за време одржавања те музичке приредбе па смо суочени с тим да нам гости Егзита одлазе код нерегистрованих станодаваца”,  каже један од власника хостела Игор Ерхартич.

Ове године је, показало је истраживање ТИМ „Центра”, било и нешто више посетилаца из Источне и Југоисточне Европе, који заједно чине 14,2 одсто гостију фестивала, а међу њима предњаче житељи Турске, Мађарске, Грчке, Румуније и Бугарске, а расте и број посетилаца из земаља као што су Русија, Украјина, Пољска, Чешка и Словачка.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести