ЕПС Дистрибуција престала да буде део система ЕПС-а

БЕОГРАД: Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ пренело је на Републику Србију, коју заступа Влада, целокупан оснивачки и власнички удео у Оператору дистрибутивног система „ЕПС Дистрибуцији“, чиме је „ЕПС Дистрибуција“ престала да буде део система ЕПС-а.
struja FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Новим оснивачким актом, Оператор дистрибутивног система променио је име у „Електродистрибуција Србије“.

“Електропривреда Србије“ наставља да се бави својом основном делатношћу производње електричне енергије и снабдевања грађана и привреде Србије, саопштено је из „Електродистрибуција Србије".

У складу са законским обавезама, посао дистрибуције електричне енергије од преносног система до крајњих корисника, изградње и одржавања дистрибутивне мреже, чији део су и мерни уређаји, прикључивања на мрежу и очитавања бројила, као и прекиди у напајању електричном енергијом, у потпуности је одговорност Оператора дистрибутивног система „Електродистрибуције Србије“.

Молимо да се прецизно дефинишу надлежности ова два одвојена јавна предузећа када се информише јавност.

Поступком преноса удела ЕПС је испунио обавезе из Закључка Владе Србије којим су прихваћени извештај о потреби спровођења активности за усклађивање пословања Оператора дистрибутивног система са Законом о јавним предузећима и Законом о енергетици и Плана за реорганизацију „ЕПС Дистрибуције“.

Промена власништва у „ЕПС Дистрибуцији“ уписана је 31. 12. 2020. године решењем Агенције за привреде регистре.

Влада Србије донела је 28. јануара 2021. године одлуку о изменама оснивачког акта „ЕПС Дистрибуције“ којим је промењено име ОДС у „Електродистрибуција Србије“ и уређено пословање оператора, на основу чега је 29. јануара донета одлука о оснивању „Електродистрибуције Србије'''' доо Београд.

У саопштењу се додаје да се грађани за сва питања у вези са дистрибутивним системом могу обратити на pr@ods.rs.рс, а за питања из надлежности ЕПС на pr@eps.rs.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести