Еванс: Иновације кључ за већу конкурентност Србије

БЕОГРАД: Иновације могу бити главни покретач промена и унапређења конкурентности привреде Србије, будући да је смо усред револуције по питању науке и технологије, изјавио је данас потпредседник америчког Савета за конкурентност Чад Еванс.
1
Фото: Tanjug

"Србија може бити глобално присутна у ланцу тржишта и може бити напредна хајтек технологија везано за знање и све што се дешава, а што ће променити главне економске секторе у овој земљи. Дакле иновација заиста може бити она главна ствар која ће утицати на промене у Србији", поручио је Еванс на радном доручку уочи званичног отварања 17. Економског самита Србије.

Србија је прошла кроз врло изазован економски период у протекле две деценије, направивши велики помак напред, констатовао је он, и нагласио "наставите даље у правцу у ком се крећете".

Еванс је у том контексту предочио да морамо да обратимо пажњу на хитност у том кретању, јер се свет јако брзо мења услед дигитализације, роботике, нанотехнологије, биотехнологије, тако да су радна места и роба доступни свуда путем дигитализације и дигиталне мреже.

"Данас време не иде у прилог никоме, јер се сви боре за тржиште и инвестиције", изјавио је Еванс, додајући да се технологија превише брзо мења и развија о чему сведочи податак да је животни циклус производа смањен за једну цетвртину од 1997. године, навео Еванс.

Србији су, како је нагласио, неопходне иновације, већа издвајања за техничка истраживања, пружање разних подстицаја истраживачким тимовима на Универзитетима, развој људских талената, повећање капитала, инвестиција, смањење пореза и повезивање тржишта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести