Европа ће упознати и салаше и чарде

У оквиру манифестације „Опен дејс” 14. октобра ће у Бриселу бити представљена обједињена туристичка понуда девет општина – Бачка Паланка, Бач, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Сремски Карловци,

Тител и Жабаљ – које су укључене у пројекат „Успостављање дестинацијске ме­наyмент структуре на простору Дунава и Фрушке горе – ДМЦ Дунав“. Како је „Дневнику” потврђено, догађају у Бриселу ће, поред представника општина и Регионалне развојне агенције Бачка, која је иницијатор ДМЦ-а, присуствовати и директорица Туристичке организације Србије Гордана Пламенац, чиме се шаље јасна порука о значају овог пројекта за развој туризма на простору Дунава и Фрушке горе, односно наведених општина.

– Када смо започињали пројекат пре годину дана, било је пуно непознаница и пуно корака које смо морали да спроведемо да бисмо данас били у прилици да иностраним тур операторима представимо наш јединствени Дестинацијски менаyмент систем. Он је по много чему јединствен у овом делу Европе и свима ће нам служити као алат за привлачење иностраних гостију на салаше, чарде, и остале туристичка места којим располажемо на нашој дестинацији – каже за „Дневник” директор Регионалне развојне агенција Бачка мр Срђан Везмар.

По његовим речима, у оквиру ДМЦ-а заједнички се прави структура која треба да одговори модерним трендовима у туризму, комбинујући квалитетан туристички смештај, здраву и укусну храну, информационе технологије, са добром туристичком инфраструктуром и квалитетном услугом.
– Ми све то имамо на дестинацији, али су потребна значајна улагања како бисмо све то објединили на најбољи могући начин, што захтева додатне напоре и време за саму реализацију. Нико, наравно, не треба да има заблуду да ћемо овим пројектом успети да решимо све проблеме у области туризма, али овим пројектом сигурно смо учинили значајан искорак – појашњава Везмар.

Сама чињеница да је ДМЦ Дунав прве такве врсте у Србији говори довољно за себе и о стратешком размишљању свих субјеката који су од самог почетка укључени у пројекат Регионалне развојне агенције Бачка, напомиње саговорник „Дневника”.
– Следећи кораци који нас очекују односе се на наставак рада на самој структури ДМЦ Дунав, како би она што ефикасније могла да користи фондове ЕУ за свој развој. С тим у вези већ су предузете конкретне мере како би у првом кругу 8 општина добило своје локалне акционе групе ЛАГ и стратегије руралног развоја израђене по Леадер методологији, а онда и све преостале општине које покажу интерес за то.

Ове активности усмерене су на то да пре свега малим и средњим предузећима, предузетницима и свим другим субјектима увезаним у наш систем, омогућимо развој кроз фондове ЕУ намењене руралном развој. А тиме подижемо и конкурентност саме дестинације Фрушке горе и Дунава – наводи мр Везмар.

Јасмина Бељан Искрин, директорица Туристичке организације Сремских Карловаца, рекла нам је да су у склопу пројекта већ искреирана три нова туристичка пакета.
– Први повезује опшине Сремски Карловци, Ириг, Беочин и Бачку Паланку. У њему је, поред културно-историјских знаменитости акценат стављен на вино и локалну храну. Други пакет обухвата подручје Србобрана, Бечеја и Жабља. У њему смо се провозали чамцима по рекама Тиси и Јегричкој, а додатну вредност пакету дају гастрономија, те природне и културне атрактивности. Трећи пакет намењен је бициклистима, који ће бити у прилици да возе по подручју општина Тител и Жабаљ, по ободу река. У оквиру аранжмана предвиђена је и пратећа служба за поправку бицикла, односно медицинску помоћ.

По речима наше саговорнице, основна лепота унутар ових програма јесу доживљаји који су уткани у њих.
– Туристи ће, наиме, бити у могућности да праве куглофе, свилене бомбоне, туријске кобасице, да месе домаћи хлеб. Водили смо рачуна и о намени пакета тако да имамо могућност да њима угостимо од индивидуалног посетиоца, преко мањих група до аутобуса. С обзиром на туристичке трендове рађени су на бази кратких одмора, односно три дана или, могло би се рећи, три савршена дана.
Поред ових, у припреми је и четврти пакет, у којем ће бити заступљена туристичка понуда Бачког Петровца, Бачке Паланке и Бача. И сва четири пакета биће у продаји већ од априла наредне године.

– У наредној години креираћемо више доживљаја, као посебну понуду. Преточићемо догађаје из историје и наше традиције у ужитак за туристе, тако да ће, рецимо, моћи да присуствују свадби из XIX века или потписивању Карловачког мира... Инсистираћемо на доживљајном туризму; јер он утиче, поред креирања позитивног имиyа, и на значајно повећање броја гостију. При томе је реч о гостима са тенденцијом повратка, онима који носе и преносе лепу емоцију са путовања. При томе ћемо настојати да укључујемо туристичке субјекте из руралних подручја, јер туризам као растућа привредна грана може значајно да допринесе повећању прихода локалног становништва – рекла нам је Јасмина Бељан Искрин.

Мирослав Стајић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести