Фајненшел тајмс: Србија 1. на свету по гринфилд инвестицијама

ЛОНДОН: Србија је на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, објавио је данас угледни британски Фајненшел тајмс.
Grinfild investicije foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Према најновијој ранг листи за 2019. годину, коју објављује специјализовани сервис Фајненсел тајмса (ФТ), Србија је на челу ранг листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексних поена више у односу на прошлу годину.

Наша земља привукла је, како се наводи, 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018, односно за 26 више него 2017, што је раст за готово једну трећину. 

"Србија са оценом 11,92 привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине", наводи се у годишњој студији, у којој се мери обим улазних гринфилд улагања у 2018. години у односу на величину економије сваке државе.

Србија је, како се додаје, преузела од Мозамбика лидерску позицију по вредности индекса и попела се за једно место у односу на претходну годину. 

Водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина, који су заједно имали удео већи од половине (54%) у укупним улазним СДИ пројектима у 2018. години, прецизира се у тексту.

У студији се истиче да је Србија са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина, које такође имају високе индексне оцене.

На другом месту, иза Србије, налази се Црна Гора са индексом 11,49 поена. 

Интересантно је поменути да је Србија по гринфилд страним директним инвестицијама оставила "за петама" економије као што су Сингапур, Јерменија, Летонија, Бугарска, УАЕ, Мађарска, Румунија, Ирска, Пољска, Велика Британија, Хонг Конг.... 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести