Фијат стаје на две недеље у Европи, укључен и Крагујевац

МИЛАНО: Компанија Фијат-Крајслер Аутомобили (ФЦА) обуставља производњу на две недеље у већини својих европских фабрика како би заштитила раднике од пандемије коронавируса и прилагодила пословање паду тражње, најавио је данас италијанско-амерички произвођач возила.

ФЦА, који према проценама аналитичара производи око 25 одсто својих возила у Европи, навео је у саопштењу да ће обустава рада, која ће трајати до 27. марта, омогућити компанији да "ефикасно одговори на поремећај тражње на тржишту обезбеђујући јој да оптимизује понуду", извештава Ројтерс.

У саопштењу се додаје да ће привремено бити обустављена производња у погонима ФЦА у Италији, и то у Мелфију, Помиљану, Касину, Мирафјореу, Груљаскоу и Модени, као и у Крагујевцу у Србији и мести Тихи у Пољској.

Италијански синдикат радника ФИОМ оценио је одлуку Фијат-Крајслера као "неопходну".

Одлука Фијата је уследила након сличних потеза других италијанских произвођача аутомобила и ауто-делова, јер је епидемија коронавируса задала нови ударац европској аутомобилској индустрији која се већ одраније бори са слабом глобалном тражњом и строгим новим прописима о загађењу ваздуха.

Прошле недеље, произвођач луксузних аутомобила Ферари је објавио да затвара своје две фабрике до 27. марта, јер трпи акутни недостатак ауто-делова. Произвођач премијум кочница Брембо, међу чијим клијентима је и Масерати, саопштио је да ће ове недеље привремено затворити своја четири погона у Италији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести