Фирмама јефтини кредити од понедељка; газдинствима 2,6 милијарде

БЕОГРАД: Приватна предузећи моћи ће од понедељка да конкуришу за јефтине кредите, а укупна сума новца за коју држава гарантује износи две милијарде евра, саопштио је данас министар финансија Синиша Мали након састанка тима за имплементацију економских мера за подршку привреди током пандемије корона вируса.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić
На састанку тима донета је одлука о подршци пољопривредним газдинствима којима ће бити омогућено да добију додатних 2,6 милијарди динара подршке преко Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде.
 
Обе одлуке које су данас донете биће прослеђене Влади Србије која ће их сутра усвојити.
 
"Две важне одуке смо донели, одлуке које смо и обећали да ћемо донети током ове недеље, а то је усвајање уредбе о примени гаранцијске шеме са пословним банкама у износу од две милијрде евра", рекао је Мали.
 
Последњих пар дана, каже, економски штаб је на овим уредбама радио заједно са Народном банком Србије и пословним банкама.
 
Прва уредба која се односи на средства намењена предузећима сутра ће се наћи на седници Владе Србије и већ од понедељка се креће у њену имплементацију.
 
"То значи да ће предузећима у приватном сектору бити јефтини кредити у укупном износу од две милијарде евра за које гарантује Србија већ од понедељка", рекао је Мали.
 
Друга уредба која је данас донета и сутра иде на усвајање на Владу Србије је Уредба о подршци пољопривредним газдинствима.
 
Реч је о додатних 2,6 милијрди динара које иду преко Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде.
 
Економске мере се примењују на она пољопривредна газдинства која воде књиге, односно за она газдинства која раде као предузетници.
 
"Имате велики број индивидуалних пољопривредних произвођача који нису предузећа, управо се ове мере, 2,6 милијарди динара, односе на њих".
 
На овај начин, каже Мали, потпуно је завршен правни оквир који је везан за имплементацију свих најављених економских мера државе за привреду, а које су "тешке" више од 600 милијарди динара.
 
Подсећа да су прошле недеље донете уредбе за одлагање пореза и доприноса, уредба која се односи на директну новчану помоћ и исплату минималца привредницима као ону која се односи на исплату 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије.
 
Помоћ појединим државним предузећима, посебно Ер Србији, ЕПС...

„Држава ће помоћи појединим предузећима у њеном власништву, пре свега Ер Србији и Електропривреди Србије, како би ове компаније могле да наставе раст и шире своје пословање у региону након завршетка пандемије Ковид-19”, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали каже да је актуелна криза показала значај државних предузећа, пре свих Ер Србије и ЕПС-а, а за које су многи говорили да треба да буду угашени или продати.

Министар финансија је рекао да је Србија једна од малобројних земаља, а једина у региону, која има националну авио компанију која, како је истакао, расте и која је профитабилна.

"Та иста авио компанија, наша, српска, нам је вратила хиљаде грађана који су били по различитим деловима света, у Србију. Десетине, стотине тона помоћи медицинског материјала допремила у Србију. Шта бисмо ми урадили да немамо Ер Србију и да смо слушали неке друге који су говорили - 'то вам не треба'?".

Поред Ер Србије, Мали каже да ће држава помоћи још неким предузећима као што је Електропривреда Србије.

"Да буду још јачи, да инвестирају још више у своје капацитете да кроз подршку и тим великим предузећима, и ту не мислим само на јавна предузећа... мислим и на приватна предузећа којима можемо да помогнемо кроз корпоративне обвезнице као држава, да још брже расту, да се шире у региону", рекао је Мали.

Подсетио је на пакет економских мера који је влада усвојила а који је вредан 5,1 милијарду евра.

Каже да ће велики степен опоравка домаће привреде зависити од тога колико брзо буде јачала привреда у свету.

"У овом тренутку охрабрује чињеница да се број незапослених не повећава.

Дакле, мере су погодиле суштину", оценио је Мали.

Од грађана Србије држава очекује да буду дисциплиновани, да сви треба да слушају лекаре и издрже још мало, поручио је министар финансија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести