Фјучерси злата пробили 1.300 долара јер акције тону све дубље

ЊУЈОРК : Цена злата на терминском тржишту пробила је ниво од 1.300 долара за унцу, што је највиши ниво у овој години, пошто акције на глобалним тржиштима падају услед узнемирености инвеститора да ће превирања у Белој кући спречити председника Доналда Трампа да испуни своја обећања о привредном расту.
zlatne poluge
Фото: pixabay

Цене фјучерса за испоруку у децембру ојачале су за 0,7 одсто на 1.301,10 долара за унцу на Комекс берзи, док је на преподневном трговању у Лондону у 9:32 сата цена износила 1.299,30 долара. 

Злато је порасло ове године за 13 одсто јер Трамп није успео да испуни обећања дата током изборне кампање да ће подстаћи привредни раст САД-а смањењем пореза и повећањем потрошње на инфраструктуру, наводи "Блумберг".

Ове недеље, Бела кућа се нашла под унакрсном ватром критика због Трамповог одговора на расистичке демонстрације белаца у Шарлотсвилу, додаје њујоршка агенција. 

Тражња за златним полугама је такође порасла после јучерашњег терористичког напада у Барселони, али и зато што млака инфлација у САД доводи у питање могућност да Федералне резерве повећају каматне стопе још једном до краја ове године. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести