ГИЗ донирао софтвер за унапређење енергетске ефикасности

БЕОГРАД : Министар рударства и енергетике Александар Антић и заменик директора ГИЗ за Србију Хајнц Дитер Харберс потписали су споразум о донирању софтвера којим се унапређује систем енергетске ефикасности. 
1
Фото: Tanjug

Фонд је, уз помоћ експерата из области енергетске ефикасности, развио софтвер "Платформа за праћење и проверу спровођења Акционог плана за енергетску ефикасност", за мерење , надзор и бољу контролу која ће допринети рационализацији и обједињавању мера уштеде енергије.

Средства за израду софтвера обезбедило је Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) Немачке у сарадњи са Министарством рудараства и енергетике Србије.

Антић је том приликом изјавио да су механизми контроле и праћења мера енергетске ефикасности од изузетног значаја, нарочито за Србију која је, готово по свим индикаторима за мерење енергетске ефикасности, на зачељу европских земаља.

"Наша дужност је да се понашамо одговорно у погледу трошења енергије и један од приоритета у раду министарства је подизање свести код грађана Србије о неопходности рационалне употребе енергије. Захвални смо Савезној Републици Немачкој, која је један од лидера у енергетској ефикасности и производњи из обновљивих извора енергије, на оваквим пројектима којима брже усвајамо најбоље праксе и механизме како бисмо рационализовали потрошњу енергије у Србији", рекао је Антић.

Потписивању су присуствовали и представници немачке амбасаде.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести