Градња аутопута Сремска Рача-Кузмин почиње у јуну

ПЕЋИНЦИ: Нови аутопут од Сремске Раче до Кузмина у дужини од 17 километара почеће да се гради у јуну, најавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovich_granica_12
Фото: Танјуг (Видео)

Радовима на тој деоници ће почети пројекат изградње будућег аутопута Београд-Сарајево.

"Захваљујем Сремској Митровици на свему што раде на припреми новог пројекта за нови аутопут од Сремске Раче до Кузмина, где желимо да почнемо радове у јуну", рекла је Михајловић новинарима у општини Пећинци, где је разговарала са начелником Сремског управног округа Перицом Гаковићем и челницима локалних самоуправа из Сремског округа, као и председником општине Пећинци Жељком Трбовићем.

Деоница Сремска Рача-Кузимин дуга је 17 километара, а вредност радова износи око 220 милиона евра.

Друг крак је деоница ауопут Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вредност радова је око 830 милиона евра.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница аутопута Београд-Сарајево између Владе Србије, Путева Србије и турске компаније Ташјапи је потписан је 19. децембра 2018. године у Београду.

Србија изградњом аутопута Београд-Сарајево добија могућност да се повеже с европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.

Михајловић: Још 1,3 милијарде динара за путеве 

Министарство грађевинарства ће определити додатне 1,3 милијарде динара за реконструкцију путева у Сремском округу, најавила је данас министарка Зорана Михајловић.

Потпредседница владе је данас општину Пећинци и са начелником Сремског округа и председницима локалних самоуправа из овог краја разговарала о развоју друмске и железничке инфраструктуре, као и о осталим темама из надлежности тог министарства.

“На данашњем састанку направили смо реалну динамику реализације пројеката за ову и 2020. годину. Определићемо додатне 1,3 милијарде динара за реконструкцију путева у Сремском округу. Хвала свим општинама и граду Сремској Митровици на подршци коју нам пружају за капиталне пројекте које Министарство води - изградњу брзе пруге Стара Пазова-Нови Сад, као и будућег аутопута од Београда до Сарајева, за који очекујемо да у јуну започну радови на деоници Сремска Рача-Кузмин", истакла је она. 

Михајловић је додала да је због изградње аутопута Сурчин-Обреновац и превоза песка уништен локални пут Деч-Прека Калдрма-Ашања и да ће држава са извођачем радова договорити да се тај пут реконструише.

Она је додала и да је са Железницама Србије договорено да до јуна буду реконструисани путни прелази у Шиду. 

Педседник општине Пећинци Жел?ко Трбовић је изразио захвалност потпредседници владе и њеном тиму на брзим и ефикасним одговорима на њихове захтеве и додао да је данас договорено да се реконструише неколико путева у тој локалној самоуправи, што ће допринети бол?ем квалитету живота мештана. 

"Договорили смо реконструкцију путева Деч-Прека Калдрма-Ашања, Попинци-центар Пећинаца, као и проширење пута од Суботишта до Огара. Хвала потпредседници владе на брзом реаговању и томе што је са собом данас повела директоре јавних предузећа чији ресори су нам веома важни", рекао је Трбовић. 

Начелник Сремског округа Перица Гаковић рекао је да је данас одржан исцрпан састанак са председницима свих локалних самоуправа овог округа и да се разговарало о путној инфраструктури, али и озакоњењу, издавању грађевинских дозвола, катастру и градњи станова за припаднике служби безбедности. 

Састанку су присуствовали и градоначелник Сремске Митровице и председници општина Стара Пазова, Инђија, Шид, Ириг и Рума. 


Заједнички прелази решење за чекање на граници

Зорана Михајловић је најавила данас да ће поново покренути иницијативу да Србија са Хрватском и Мађарском има заједничке граничне прелазе, како би се смањиле гужве и чекања на граници.

"Мораћу да поновим иницијативу на састанку у петак са министром из Владе Мађарске и том приликом ћемо причати ја ту тему. А, поновићу и иницијативу и ка хрватском министру за Батровце, мислим да никоме не иде у прилог да се сатима, да не говорим о теретњацима који некада и данима чекају на граници, да би решли гранични прелаз Батровце и Хоргошс", рекла је Михајловић новинарима у Пећинцима.

Како је рекла, имамо озбиљне проблеме на граничним прелазима, без обзира да ли је лето или је зима, зато што имамо све већи број путничких и теретних воизла која пролазе кроз нашу земљу.

Истакла је да је кроз нашу земљу Коридором 10 у 2018. години прошло 55 милиона аутомобила, што је 20 милона аутомобила више него 2014. године и додала да очекује готово 60 милиона возила ове године.

"Моја иницијатива ка свим земљама нашим суседима је да покушамо, као и са Хрватском и Маађарском, да имамо заједничке граничне прелазе и да заједно раде царина и полиција, ветерина и санинарне службе, и да пробамо да убрзамо проток саобраћаја".

Михајловић каже да Србија успева да нађе заједнички језик са појединим земјама у окружењу које нису чланице ЕУ и да ћемо и да ћемо, на пример, у БиХ код моста Братунац - Љубовија имати заједнички гранични прелаз.

"Са Македонијом ћемо врло брзо имати један гранични прелаз, који се већ гради. Такође и са Црном Гором ћемо имати заједнички гранични прелаз".

Михајловић је нагласила да иницијатива и воља српских власти постоји и да треба сада да видимо како да добијемо ту позитивну вољу и са друге стране.


Михајловић: Отворите налоге на друштвеним мрежама 

ПЕЋИНЦИ:  Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је данас наложила свим предузећима из њеног ресора да отворе налоге на друштвеним мрежама на којима ће грађани моћи да укажу на неки проблем.

Михајловић је, такође, захвалила грађанима који су преко твитера скренули пажњу да мост изнад аутопута код Ковиља који није био обезбеђен одговарајућом оградом.

"Налог који је данас упућен свим предузећима у области инфрастрктуре које покрива Министарство грађевине, а то су Путеви Србије и Коридори Србије и сва четири желензичка предузехца и Грађевинска дирекција Србије, јесте да хитно отоворе твитер, фејсбук и инстаграм налоге како би били отворени према грађанима", рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара током посете општини Пећинци.

Она је рекла да очекује да у наредних неколико дана поменута предузећа то и ураде и да ће онда Министарство моћи и на модернији начин да испрати све који се негде појаве.

Нагласила је да та предузећа постоје због грађана и да ће сви моћи да пишу, пошаљу слику, изнесу мишљење или питањем да укажу на неки проблем.

На твитеру се недавно појавила слика моста код Ковиља који је био обезбеђен жицом за чување кокошака.

Михајловић је рекла да је тај мост три месеца био без одговарајуће ограде и да је зато наложила предузећима да комуницирају са грађанима преко друштвених мрежа.

"То јесте прави начин. Могу директори да се љуте колико хоће, али мислим да је то начин да будемо бржи и ефикаснији и кажемо: ми смо ту због вас. Они, ја или било ко у општинама или окрузима, ми смо ту због грађана да радимо на на најбољи начин".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести